Keszthely Basája

Többéves lejtmenet után remény mutatkozik arra, hogy fellendül a hazai burgonyatermesztés, hiszen hamarosan a krumpli is részesül termeléshez kötött támogatásban: nem hivatalos hírek szerint hektáronként mintegy 60 ezer forintos vissza nem térítendő dotációt kaphatnak a termesztők.

Zöld FöldValló László2017. 03. 02. csütörtök2017. 03. 02.
Keszthely Basája

A minőségi termesztés legfontosabb feltételei: az ellenőrzött, fémzárolt szaporítóanyag ültetése (ma 85%-ban ellenőrizetlen vetőgumót használnak), a tápanyag-gazdálkodásban a jellemző nitrogéntúlsúly megszüntetése, a kálium arányának emelése, illetve az öntözés. (A krumpli nagyon érzékeny az aszályra.)

A minőségi termesztés jegyében született meg a keszthelyi Burgonyakutatási Központ új sárga húsú és héjú, közepesen nagy gumójú fajtája, a Basa, ami a csúcsgasztronómiában is megállhatja a helyét. (A régi Somogyi kifli fajta leváltására alkalmas újdonság várhatóan már az idén állami elismerésben részesül.)

A 110 napos tenyészidejű Basa középkorán szedhető, nem fogékony a tárolási betegségekre, leromlásra nem hajlamos. Az „A” főzési típusba tartozik, de sokoldalúan használható, étkezési tulajdonságai kiemelkedőek.

Ezek is érdekelhetnek