Érik a hazai eper

Már nemcsak import, illetve hazai üvegházi epret árulnak a piacon, hanem megkezdődött az igazi, szabadföldi szamóca értékesítése is.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 05. 26. péntek2017. 05. 26.
Érik a hazai eper

Hogy nem lesz népélelmezési cikk e gyümölcsből, az biztos, ugyanis a mostani friss eper kilója 1200–1500 forintba kerül, nagyjából annyiba, mint amennyiért márciusban kínálták az import epret. (A kisebb, gyengébb minőségűt 700 forintért adják.)

A szamóca fő magyarországi termőterülete Bács-Kiskun és Pest megye, itt terem a hazai szamóca közel fele, mintegy 200-200 hektáron termesztik.

Nagyobb termőterületek vannak még Heves, Somogy, valamint Szabolcs- Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein. Az országban lévő mintegy 800 hektáros termőterület hozzávetőlegesen fele hajtatás (üvegház vagy fólia). Az évi átlagos szamócatermés 8-10 ezer tonna, a szabadföldi viszonyok miatt évente változó.

Ezek is érdekelhetnek