Erős drogokat tartalmaz - Sárgán vérzik a fecskefű

Aligha kell bemutatnunk a kertekben is gyakori közönséges évelő gyomot, a vérehulló fecskefüvet (amelynek legfeljebb az azonosítása jelenthet gondot).

Zöld FöldValló László2017. 05. 04. csütörtök2017. 05. 04.
Erős drogokat tartalmaz - Sárgán vérzik a fecskefű

 Szárát megtörve narancssárga tejnedvet ereszt, népies magyar nevei részint erre utalnak (vérhullatófű), részint pedig arra, hogy addig virágzik, amíg a fecskék itt vannak (fecskefű). Aranysárga virágai áprilistól októberig nyílnak, folyamatosan érlelve becőszerű terméseit, bennük sok maggal. Ezért olyan szapora: ahol egyszer megtelepedett, ott csak következetes munkával irtható. (Mivel tejnedve irritálhatja a bőrt, gyomlálását tanácsos gumikesztyűben végezni.)

A vérehulló fecskefű erős hatású drogokat tartalmazó gyógynövény, amely szakszerűtlenül használva mérgezést okozhat. Tejnedvét a népi gyógyászatban évszázadokon át alkalmazták.

Napjainkban már leginkább csak gyógyszeripari alapanyag, belsőleg orvosi előírásra használható, de külsőleg szemölcs és tyúkszem eltüntetésére ma is alkalmazható.

A növény friss nedvével a szemölcsöt szódabikarbónás lemosás után kell átkenni, naponta legfeljebb 2-3 alkalommal. Mivel irritálhatja a bőrt, hosszabb ideig nem szabad használni.

Ha a szemölcsön néhány napon belül nem látható a hatás, jobb nem folytatni a kezelést, mert lehet, hogy nem is vírusos szemölcsről van szó.

De a legmegnyugtatóbb, legbiztosabb a szemölcs és a tyúkszem kezelését egészségügyi szakemberre bízni.

Ezek is érdekelhetnek