Balatoni szarvasgomba

Nemcsak termesztik a szarvasgombát, de ennek a módját oktatják is a keszthelyi egyetemen. Mogyoró- és tölgyültetvényeiken terem a közvélekedés szerint „aranyáron” beszerezhető gombakülönlegesség.

Zöld FöldFónai Imre2017. 06. 29. csütörtök2017. 06. 29.

Kép: Jászszentandrás Szent László Lovagrend Szarvasgomba trifla triflász 2013.06.30. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Balatoni szarvasgomba
Jászszentandrás Szent László Lovagrend Szarvasgomba trifla triflász 2013.06.30. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

– Kétségtelen, a szarvasgomba nem krumpli vagy búza, türelem kell hozzá, és ha terem, az sikerélmény – mondja Szeglet Péter, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának docense. – Kevés ültetvény akad még hazánkban, de akár a vidékfejlesztés eszköze lehetne; kevéssé jó minőségű földeket lehetne hasznosítani ilyen módon.
Keszthelyen francia mintára vágtak bele: ott is egyetemen oktatják az ültetvényes termesztést.
Belevágtak, „nekünk miért ne sikerülne” alapon, és bíznak a „balatoni Riviéra” klímájában. A termesztés gomba és fa szimbiózisán alapszik, jó partner a mogyoró, a tölgy, a hárs, a gyertyán, a bükk is.
Szeglet Péterék egy kísérlet folytán rájöttek arra is, hogy kiváló az orchidea gombapartner; s idén már, Magyarországon először a francia fekete szarvasgombát is sikerült termeszteniük.

 

Ezek is érdekelhetnek