Ízletes kopaszok

Jó fél évszázada, hogy az első nektarinok (kopasz barackok) köztermesztésbe kerültek, s mára előkelő helyet vívtak ki maguknak az őszibarackok kínálatában. Eredetüket homály fedi, keletkezésük legvalószínűbb magyarázata, hogy az őszibarack és a szilva (véletlenszerű) keresztezéséből születtek.

Zöld FöldValló László2017. 07. 20. csütörtök2017. 07. 20.
Ízletes kopaszok

Ezt látszik igazolni, hogy gyümölcshúsuk egyes fajták esetében édes, mint a baracké, másoknál pikánsan savanykás, mint a szilváé. Mint az őszibarackok általában, a nektarinok is jól alkalmazkodnak a különböző talajtípusokhoz, de legszebben a tápanyagban és humuszban gazdag, levegős, jó vízgazdálkodású területeken díszlenek.

Fontos, hogy a földjük ne tartalmazzon túl sok meszet, viszont bővelkedjen káliumban.

A fajták értékét a jó beltartalmi tulajdonságokon túl a télállóság, a lisztharmatra, a moníliára és a tafrinára való fogékonyság befolyásolja, ajánlatunkat ezekre tekintettel állítottuk össze.

Az Andosa gyümölcse nagy, gömb alakú, sárga húsú, a héj alatt és a mag körül vörösen erezett, ízletes és magvaváló.

Augusztus második felében érik, bőtermő, áruértéke kiváló. Tűri a téli lehűléseket, a lisztharmatra kevésbé fogékony.

A Fantasia közepesen nagy gyümölcse gömbölyű, húsa narancssárga, a mag körül pirosan erezett, igen ízletes és magvaváló. Augusztus második felében érik, jól terem, de a téli lehűlésekre érzékeny. A lisztharmatra közepesen fogékony.

A Flavortop termése nagy, gömbölyű, a húsa sárga, pirosas bemosódottsággal a mag körül, kiváló ízű és magvaváló. Augusztus közepén érik, fáját az erősebb téli lehűlések károsítják, a lisztharmatra közepesen érzékeny.

A Harko középnagy gyümölcsű, amely többnyire szabályos gömb alakú, sárga alapszínű, éretten magvaváló, íze kellemes, harmonikus. Július második felében érik, bőven terem, és viszonylag jól tűri a téli hideget.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek