Megóv a cukorbajtól

Jó a híre a brokkolinak a egészséges táplálkozás hívei között, sőt egyre jobb. Eddig is tudtuk, hogy ásványi sókban, főként káliumban, illetve fehérjében és szénhidrátban is gazdag, egyes élelmi összetevői pedig kiemelkedő arányban tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek védelmet nyújtanak a rákos folyamatok (vastagbélrák) kialakulásának megelőzésében. Sőt a Svédországban lefolytatott legújabb vizsgálatok tanúsága szerint a brokkoli a cukorbetegek kezelésének egyik kulcsfontosságú élelmiszere is lehet, mivel a benne lévő vegyület – a szulforafán – csökkenti a vércukorszintet.

Zöld FöldValló László2017. 08. 04. péntek2017. 08. 04.
Megóv a cukorbajtólAz eredmények alapján a kutatók a brokkoli fogyasztását különösen azoknak ajánlják, akiknek a vércukorszintjük magasabb a normál értéknél, de még nem olyan mértékű, hogy ki lehessen mutatni náluk a 2-es típusú cukorbetegséget. Egyébként
a szulforafán vegyület a káposztában és a bimbóskelben is megtalálható, de a brokkoliból készült ételek plusz előnye, hogy a többi káposztafélénél könnyebben emészthetők.

Frissen és mélyhűtötten egyaránt felhasználhatjuk.
(Ha a piacon vásároljuk, az élénkzöld színű rózsákat válasszuk, amelyek szára törhető, ropogós.)

Amikor más zöldségfélével főzzük együtt, kissé később tegyük a főzőlébe, különben szétfő.
 

Ezek is érdekelhetnek