Fagyérzékeny gyomok

OKTÓBERBEN élvezhetjük a szeptemberre jellemző meleg őszt, ám rövid idő múlva fagyos hajnalokon oda lehetnek értékes gyomnövényeink.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 10. 21. szombat2017. 10. 21.

Kép: Kert ősz munka diófa levél gereblye 2017 10 15 Fotó: Kállai Márton

Fagyérzékeny gyomok
Kert ősz munka diófa levél gereblye 2017 10 15 Fotó: Kállai Márton

A legtöbb kertes házban már védettebb helyre, netán a lakásba menekítették a telet kevéssé tűrő dísznövényeket. A zöldséges és gyümölcsös kertből sokan már felszedték a paradicsomot, paprikát, az utolsó tököket, uborkát, az almát, körtét. De az állattartók is figyelhetnek az értékes kerti növényekre, így például a felhasználható gyomokra, amelyek már a legkisebb fagy esetén is elpusztulnak. Ilyen a disznóparéj, a kicsi gombvirág, a csalán.

Érdemes e gyomfajtákat most begyűjteni és az állatainkkal feletetni. Hagyjuk meg a fűféléket, az apró szulákot, a galajt, a tyúkhúrt, mert ezek a fagyok idején is jól szedhetők és értékes takarmánykiegészítésül szolgálnak a háztáji gazdaságban. Fedett helyen néhány hétre való hasznosítható gyomot is betárolhatunk, és az állatainkat akár december közepéig is etethetjük az értékes, friss zöldtakarmánnyal.

Aki olyan szerencsés, hogy akáclevelet és -hajtást is gyűjthet, most tegye, mert lassan kezdődik a levélpergés. A lomb is gereblyével könnyen összeszedhető, baromfiaink, disznóink, nyulaink, kecskéink is szívesen eszik.

Szinte valamennyi gyümölcsfa lombjával ez a helyzet, tehát a mostani jó időben ezeket érdemes folyamatosan felszedni és fedél alatt tárolni, mivel esőben már könnyen rothadnak, sározódnak.

Akinek van egy kis lucernása és még lenne mit róla lekaszálni, tegye meg, mivel e fontos takarmánynövény is érzékeny a fagyra: fehérjében gazdag leveleit gyorsan lepergeti, azt összeszedni már lehetetlen. A mostani kaszálást nem lehet megfelelően kiszárítani, így a kérődzőinkkel és nyulainkkal egy-két napos fonnyasztást követően etessük, de a baromfiaknak, disznóknak azonnal adhatjuk.

Fontos, hogy az állatoknak csak akkor adjunk lombot, zöld növényeket, ha nem rothadtak, nem penészesek, nem kezdtek el gombásodni.

Ha mégis, akkor viszont mehetnek a komposztálóba. Ha nincs otthon haszonállat, érdemes a fagyra érzékeny gyomokat most eltakarítani és a lombbal együtt keverve a komposztba adagolni. Ajánlott a pázsitos kertrészekről levágott füvet is lombbal együtt keverve a komposztba tenni.
 

Ezek is érdekelhetnek