Olaszrizling átnevezve?

Mélyütésként érte a hír a magyar szőlész-borász szakmát, hogy a világ termesztésében mértékadó rangos borszőlőlexikon grasevinaként könyvelte el a mi olaszrizlingünket. (Taljanska grasevina a fajta horvát neve.) Márpedig, amit a magyar olaszrizling és a horvát vetélytárs minőségben nyújt, az messze nem ugyanaz. Össze is fogott 21 borász, hogy kiváltsa a számunkra immár kétes értékűvé lett olaszrizling, illetve grasevina nevet.

Zöld FöldValló László2017. 10. 02. hétfő2017. 10. 02.
Olaszrizling átnevezve?


Felhívásukra ötvennél is több névjavaslat érkezett, amelyek közül az oris, a nemes és a mandola elnevezések kerültek az első három helyre. Az oris utal ugyan az eredeti névre, de már nincs benne felismerhetően. A nemes a fajtából előállítható kiváló minőségre céloz, míg a mandola elnevezést az olaszrizling egyik legmeghatározóbb jegye, a mandulás íz hívta életre. A borászok e három nevet továbbították annak a nemzetközi szervezetnek, amely dönteni hivatott az új név elfogadásában. Az állásfoglalás még várat magára.

Borászaink akciója nagyon is indokolt, hiszen ez az eredetileg olasz vagy francia eredetű fajta nálunk sokkal jobb bort ad, mint például eredeti hazájában. Itt alakulnak ki a szőlőben, illetve a borban azok a zamatok és illatok, amelyek különösen értékessé teszik az olaszrizlinget. Hazánk legtöbb borvidékén megtalálhatjuk, de a legjobb borokat a Balaton-felvidéken (Csopakon és a Szent György-hegyen) termő ültetvények adják. Mivel későn, október első felében szüretelhető, a déli, melegebb lejtőkre való. Bőven terem és kiváló minőségben – külön értéke, hogy szinte állandó minőséget ad. Bogyója hajlamos az aszúsodásra, a badacsonyi aszút is ez adja. A hosszabb, fahordós érlelés „megnemesíti” borát, amely gyakran tartalmaz keserű mandulára emlékeztető íz- és illatjegyeket (elsősorban a Balaton-felvidéken).

A Mátra- és Bükkalján, acéltartályos érlelésben könnyedebb, illatosabb ital születik belőle.

Ezek is érdekelhetnek