Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Megosztó gyümölcs a naspolya: vannak, akik rajonganak érte, mások pedig meg nem ennék semmi pénzért. Az ellenérzés kialakulásában alighanem nagy a szerepe annak, hogy sokan éretlenül próbálkoznak vele, amikor a termés még kemény és fanyar, valóban élvezhetetlen.
Kép: Naspolya gyümölcs 2014.09.23. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter
Betakarítása késő őszre esik, de rendszerint még ekkor nem ehető. Meg kell várnunk, amíg (szobahőmérsékleten) teljesen beérik, azaz a sárgásbarna termésszín sötétbarnára vált és megráncosodik, a terméshús puha, dzsemszerű lesz. Ha az érett naspolya kocsány felőli csúcsos részét levágjuk (leharapjuk), a keletkező nyíláson át kipréselhető, kiszívható az ízletes gyümölcshús.
A naspolya kalóriadús, C-vitaminban különösen gazdag, nagy rosttartalmú gyümölcs. Arányos kistermetű faként, vagy mint bokorfa májusban nyíló szép virágaival dísze is lehet a kertnek. Kapható fajtái közül a Hollandi óriás hozza a legnagyobb termést; a Nottingham kisebb gyümölcsű ugyan, de tetszetős levélzete miatt díszfaként is kedvelt; míg a körte formájú Szentesi rózsa bő termésével tűnik ki.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu