Ráncosan lesz ízletes

Megosztó gyümölcs a naspolya: vannak, akik rajonganak érte, mások pedig meg nem ennék semmi pénzért. Az ellenérzés kialakulásában alighanem nagy a szerepe annak, hogy sokan éretlenül próbálkoznak vele, amikor a termés még kemény és fanyar, valóban élvezhetetlen.

Zöld FöldValló László2017. 11. 23. csütörtök2017. 11. 23.

Kép: Naspolya gyümölcs 2014.09.23. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Ráncosan lesz ízletes
Naspolya gyümölcs 2014.09.23. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Betakarítása késő őszre esik, de rendszerint még ekkor nem ehető. Meg kell várnunk, amíg (szobahőmérsékleten) teljesen beérik, azaz a sárgásbarna termésszín sötétbarnára vált és megráncosodik, a terméshús puha, dzsemszerű lesz. Ha az érett naspolya kocsány felőli csúcsos részét levágjuk (leharapjuk), a keletkező nyíláson át kipréselhető, kiszívható az ízletes gyümölcshús.

A naspolya kalóriadús, C-vitaminban különösen gazdag, nagy rosttartalmú gyümölcs. Arányos kistermetű faként, vagy mint bokorfa májusban nyíló szép virágaival dísze is lehet a kertnek. Kapható fajtái közül a Hollandi óriás hozza a legnagyobb termést; a Nottingham kisebb gyümölcsű ugyan, de tetszetős levélzete miatt díszfaként is kedvelt; míg a körte formájú Szentesi rózsa bő termésével tűnik ki.
 

Ezek is érdekelhetnek