Ez a kínai bogyó tele van méreggel!

Kínából származó, sokfajta méreggel szennyezett, azaz növényvédőszer-maradékokat tartalmazó szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira, ezért aki vett mostanság ilyen bogyót, nézze jól meg, honnan, milyen tételből származik a termék – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hatóság (Nébih).

Zöld FöldO. Horváth György2018. 02. 03. szombat2018. 02. 03.
Ez a kínai bogyó tele van méreggel!

Az esetet a holland hatóság jelentette az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül. A hollandok szerint 11 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak a többféle méreggel is szennyezett termésből.

A termék neve: Szárított goji bogyó (Dried goji berries); tételszáma: P54790; egyéb azonosítója: GJBCN 380; RASFF referenciaszáma: 2018.0201.

A Magyarországra szállított aszalt gyümölcs számos gomba-, baktérium- és rovarölő növényvédő szer hatóanyaga mellett az unióban 2011 óta betiltott propargitot is tartalmaz. A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a közölt adatokkal ellátott terméket ne vegyék meg, illetve – ha már megvásárolták – ne fogyasszák el. Nem ez az első eset, hogy baj van a goji bogyóval. Csak tavaly 14 esetben riasztott emiatt a RASFF, az esetek többségében a tiltott és magas növényvédőszer-tartalom miatt. A Nébih tavaly június 30-án adott ki közleményt arról, hogy Kínából növényvédőszer-maradékot tartalmazó goji bogyó termék került Magyarországra.

Ezek is érdekelhetnek