Igazmondó parizerek

HÁTRADŐLHETÜNK: a boltokban kapható sertéspárizsik megfelelnek a szigorú előírásoknak. A vizsgált harmincból csak egynél akadt gond az összetevők arányaival.

Zöld FöldO. Horváth György2018. 02. 04. vasárnap2018. 02. 04.

Kép: Párizsirudak tesztje 2016.07.25 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Igazmondó parizerek
Párizsirudak tesztje 2016.07.25 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Sertéspárizsikat tesztelt a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih). Nem csak a higiénés, a beltartalmi, a dokumentációs előírásokat ellenőrizte, de kóstolási próbán is megmérette a honi boltokban fellelhető harmincféle parizert. A legfontosabb eredmény, hogy valamennyi termék átment a mikrobiológiai és analitikai vizsgán, azaz nem találtak bennük semmilyen fertőző vagy mérgező anyagot.

A vizsgált parizereket 7 magyar, 3 osztrák és 1 német üzem gyártotta. A parizerek között 17 rúdban, 13 szeletelve kapható a boltokban. A többség (27 termék) natúr ízű volt, három pedig füstös változat. Összetételüket tekintve 22 sertéshús, 7 sertés- és marhahús, 1 pedig sertés- és baromfihús felhasználásával készült. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint sertéspárizsinak csak az a termék nevezhető, melynek minimum 51%-os hústartalmából legalább 70%-nyi sertésből származik, s az úgynevezett csontról mechanikusan lefejtett húspép aránya sem lehet több 10%-nál.

Analitikai vizsgálattal mérték a megengedett víztartalmat, s bennük egy osztrák termék kivételével nem találtak többet a megengedettnél.

DNS-vizsgálatokkal elemezték, hogy valóban csak sertéshúsból, illetve a feltüntetett marha- és baromfihúsból származott-e a parizerek hústartalma. Lóhúst nem leltek fel egyikben sem, ám marhát és baromfit viszont némelykor igen, ezért megnézték, hogy ennek mi az oka. Kiderült, hogy vagy valamelyik adalékanyag vihette be a fajidegen DNS-t, vagy technológiai hiba (például a gyártás során a berendezés nem kellő alapossággal elvégzett takarítása).

Nézték, hogy a valamilyen anyagra nézve „mentesnek” feltüntetett termék tényleg nem tartalmaz- e szóját, glutén, laktózt stb., s kiderült, hogy amit ígértek, az ténylegesen igaz.

A fogyasztókat leginkább az érdekli, hogy milyen az íze az egyes párizsiknak. A Nébih Szupermenta tesztjén, a vakpróbákon laikus és profi kóstolók vetették össze a zamat- és ízanyagokat, a küllemet, az állagot, az illatot. Egy terméket nem pontoztak, mivel savanykás ízt éreztek rajta, ami a nem megfelelő, „öreg” alapanyagra vezethető vissza (bár e termék valamennyi laboratóriumi kritériumnak megfelelt, ám fogyasztásra alkalmatlansága, a mellékíz miatt nem került be a rangsorba).

Ezek is érdekelhetnek