Halismeretből gyenge

A HALÁSZOK és a táplálkozástudósok évtizedes panasza, hogy nem eszünk elég halat. A miértre eddig nem sok értelmes válasz érkezett, legtöbben e húsféleség árát jelölték meg. Holott inkább a neveltetésben és a konyhatechnikai tudás hiányában találtatik meg a válasz.

Zöld Földhogy2018. 07. 01. vasárnap2018. 07. 01.

Kép: Halak Auchan áruház bevásárlás bolt 2013.12.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Halismeretből gyenge
Halak Auchan áruház bevásárlás bolt 2013.12.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Szép számokat produkált az elmúlt néhány év: úgy tűnt, mintha látványosan növekedne a hazai halfogyasztás. Ez a korábbi számokat ismerőket is meglepte, de aztán kiderült, hogy két esztendeje másképpen számolják az évente megevett halak egy főre jutó mennyiségét. Élősúlyra vonatkoztatnak, így lett a korábbi stabilan 3,7-4-ből 6 kilogramm.

Ez persze azért – a sok marketingnek és az egészséges életmód terjedésének köszönhetően – bővült, de nem harmadával, hanem inkább évről évre néhány százalékkal, amivel még így is messze elmaradunk más országoktól. Alighanem azoknak van/volt igazuk, akik szerint minden a háziasszonyok fejében, illetve a konyhában dől el.

Miért ódzkodnak az emberek a haltól? Ezt vizsgálta 2016-ban Temesi Ágoston, a Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Karának egyetemi adjunktusa. Kiderült, nem a drágasága miatt nem eszi a magyar ember a halat – ezért nem is lehet óriási áttörést várni attól, hogy 2018-tól már nem 27, hanem csak 5 százalékos a halak áfája. Többet nyom a latban a sok elutasítás a halhússal szemben. Főként az, hogy otthon fel kell dolgozni.

Ez egyrészt nem kevés munka, másrészt többen egyszerűen viszolyognak a nyálkás teremtményektől. Sőt már ott eldől a dolog, hogy sokan nem értenek a hal vásárlásához, nem tudják a boltban eldönteni, melyik a finom, friss hal, melyiket milyen étekhez lehet és hogyan felhasználni. Sokan tartanak – megalapozatlanul – a pocsolyaíztől, hogy a hal sok mérgező anyagot halmoz fel a testében, tehát az egészségre káros is lehet. Nem utolsósorban sokan félnek a szálkától, nem tudják, miként lehet egyszerű fogásokkal eltüntetni főzéskor. (Ezért futott fel – és a halfogyasztási statisztikákat is javítja – a fagyasztott tengeri halfilék forgalma.)

Mi a megoldás? Nos, nem elég a magyar édesvízi halak árát az áfa mérséklésével vonzóvá tenni. Egyrészt a háziasszonyokat kellene valamiképp megtanítani a hallal bánni, de még járhatóbb út volna őket kiszolgálni: a halfeldolgozók számát bővíteni, s konyha- vagy főzésre kész termékeket előállítani, kínálni a boltokban.

Ezek is érdekelhetnek