Dérgomba moníliával

Nyakunkon a tavasz, az egymásba torkolló munkák egyik fontos része a növényvédelmi védekezés. A néhány napos meleg, aztán az azt követő hűvösebb, netán ködösebb idő kedvez a gombáknak. A múlt héten már felhívtuk a figyelmet a monília veszélyére.

Zöld Föld(hgy)2019. 04. 01. hétfő2019. 04. 01.
Dérgomba moníliával

A védekezéssel nem állhatunk le: egyrészt a mandula, a kajszi után lassan virágzásnak indulnak a korai meggyek, cseresznyék, melyeket szintén tönkreteheti a monília, amelyről korábban úgy véltük, hogy igazán csak a hideg, hűvös, de harmatos, ködös, esős időszakban fertőz. Nos, ez igaz is, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nem dőlhetünk hátra megnyugodva a szárazabb, melegebb napokban sem. Vagyis permetezni kell, a ma szabadon vásárolható készítmények tulajdonságai miatt legalább kétszer, de jobb, ha háromszor: az adott fa virágzásának kezdetén, a főidőben és az utolsó virágok kibontása során is.

Aki eddig nem tette meg, ne lemosózza az őszibarackfákat – a réztartalmú szereket már nem szabad használni, mert a barackok rügyei kifakadtak, a kis zöld levélkezdemények megperzselődhetnek e hatóanyagtól. Permetezni mégis kell itt is, mert a dérgomba már kifejti a hatását. Amint a neve is mutatja, a hideg reggeleket, napokat kedvelő tafrina fertőzi a barack zöld részeit. A leveleket besodorja, felpuffasztja, törékennyé teszi, de később a fejlődő termést és a hajtásokat is károsítja. A szilvánál is okozhat megbetegedést a levélfodrosodás, tehát ezeket a fákat is érdemes lekezelni. A gazdaboltokban most hatásos hatóanyagot tartalmazó, de többféle néven is forgalmazott szer kapható engedély nélkül, ahogyan azt az utóbbi években megszokhattuk. Itt egészen addig érdemes védekezni – akár hetente permetezve –, míg meg nem jön a meleg. A beavatkozást most kezdjük, mert ha már látjuk a gomba jeleit, elkéstünk.

A tafrina egyébként a rügyekben telel át: ahol tavaly előfordult, mindenképpen védekezzünk – már csak azért is, mert a tavaly őszi időjárás érdekes módon az ország több területén is kialakított egy második fertőzést: a tavaszi után késő ősszel is lehetett látni tafrinás elváltozást az őszibarackok ágain, levelein. 

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Ezek is érdekelhetnek