Vége a románcnak

Több mint száz évig kitartottak egymás mellett, ám most örökre összevesztek.

Zöld FöldUjlaki Ágnes2019. 04. 05. péntek2019. 04. 05.

Kép: Giant tortoises at Alligator Bay, Beauvoir, France, Fotó: William Warby

Vége a románcnak
Giant tortoises at Alligator Bay, Beauvoir, France
Fotó: William Warby

Bibi és Poldi, a két óriásteknős 1897-ben született, ha - marosan megismerkedtek, s néhány év múlva egy pár lettek. Korábban a svájci Basel állatkertjének lakói voltak, az elmúlt 40 évben pedig a klagenfurti zooban éltek együtt.

Több mint egy évszázados házasság után, 2012-ben fordultak rosszra a dolgok a két teknős között. Erőszakossá váltak – különösen Bibi, aki megharapta Poldit. Bár az óriásteknősöknek nincsenek fogai, de erős, éles állkapcsaik igen, azzal harapott ki Bibi a párja páncéljából egy darabot. A sokadik támadás után az állatkert munkatársainak kellett szétválasztaniuk az egykori szerelmeseket.

Mivel semmi különös nem változott a teknősök napi rutinjában, a dolgozók szerint Bibi egyszerűen megunta a partnerét. A gondozók mindent megpróbáltak, hogy újra összeszoktassák a párt, közös játékokat készítettek, „romantikus, jó hangulatú” ételeket adtak nekik. Semmi sem használt, Bibi sziszeg Poldira, nem békül. Ezért az állatkert dolgozói két házat építettek nekik, két szabadtéri létesítményt hoztak létre, két fürdőt készítettek. Nagy ablakokat is nyitottak a házaik közé, hogy már messziről láthassák egymást, de semmi hajlandóság. A gondozók nem adják fel, reménykednek a kibékülésben. Az óriásteknősök a leghosszabb életűek az állatvilágban: nem ritka, hogy bőven túlélik a 100. születésnapjukat is.

FOTÓ: WILLIAM WARBY