Egyre több cég vásárol zöld áramot

Hirdetés – Magyarországon is egyre több vállalat számára fontos, hogy a klímaváltozás elleni harc jegyében, ökológiai lábnyomát, tevékenysége károsanyag-kibocsátását csökkentve, kisebb vagy nagyobb mértékben, esetleg teljes egészében zöld villamos energiával biztosítsa működését. Hogyan vásárolhat biztosan zöld áramot egy cég saját szolgáltatójától? – erről kérdeztük Czinege Kornélt, az MVM Partner Zrt., az MVM Csoport villamosenergia-nagykereskedelmi vállalatának vezérigazgatóját.

Zöld Föld2020. 03. 20. péntek2020. 03. 20.

Fotó: Kondella Misi Photography

Egyre több cég vásárol zöld áramot Fotó: Kondella Misi Photography

Azt, hogy az adott egységnyi áram megújuló forrásból származik, Európában az úgynevezett származási garancia megvásárlásával lehet minden kétséget kizáróan igazolni. A származási garancia (Guarantee of Origin, GO) egy értékesíthető, forgalomképes, elektronikus tanúsítvány, okirat, amelyet a megújuló energiát termelők számára – a termelő, megújuló energiaforrást felhasználó minősítését követően – bocsáthat ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az alapján, hogy mennyi zöld áramot termeltek meg. – Az okirat objektív, átlátható és megkülönböztetéstől mentes kritériumok alapján igazolja a felhasználó felé, hogy az adott termelőegységben előállított áram meghatározott mennyisége megújuló energiaforrásból, vagy nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelésből származik. Ráadásul hazai és nemzetközi szinten is kereskedhető, vagyis egy norvég vízerőmű megújulós árama is „kiszolgálhat” ilyen értelemben egy budapesti üzemet – mondta lapunknak Czinege Kornél.

Czinege Kornél

A fogyasztók ezt a tanúsítványt az energiakereskedőktől, vagy maguktól a termelőktől vásárolhatják meg, a villamos energia piaci árán felüli költségként. A másik oldalon azonban ez a rendszer lehetőséget ad arra, hogy egy-egy üzem, üzlethálózat, irodaház vagy bármilyen más egység akár 100 százalékban zöld forrásból származó árammal működjön, ezzel csökkentve tevékenysége szén-dioxid-lábnyomát, megfelelve saját, illetve vásárlói vagy ügyfelei fenntarthatósági törekvéseinek.

Az erőművekben megtermelt áram a közcélú hálózatokon keresztül jut el végcéljához, vagyis a fogyasztókhoz. Azt természetesen lehetetlen követni, hogy egy adott elektron milyen erőműből „indult el”, de teljesen felesleges is lenne ezt tenni. A hálózatba kerülő áram teljes mennyisége, illetve az ezen belüli megújulóenergia-részarány azonban pontosan követhető, ezért a világ energiapiacainak többségén valamilyen tanúsítványrendszerrel ismerik el ezt. Az ilyen rendszerek követhetővé teszik a zöld áram „útját”, vagyis azt, hogy mennyi került belőle a nagy egészbe. A fogyasztók pedig a tanúsítványok megvásárlásával igazolják, hogy ebből a mennyiségből ők mennyi fenntartható energiát vásároltak. Mindezeknek megfelelően a származási garanciákat csak egyszer lehet felhasználni.

Czinege Kornél szerint az egy megawattóra mennyiségre vonatkozó tanúsítvány szabályozása országonként eltérőek lehet, azonban minden ilyen okiratnak tartalmaznia kell, hogy az adott mennyiségű zöld energia honnan származik, milyen technológiával állították elő, hol található az adott erőmű, mekkora a létesítmény, mióta működik, illetve, hogy milyen támogatásokat kap energiatermelőként.

A származási garanciák piacán ma mintegy 30 szereplő működik Magyarországon, ők a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kezelőrendszerén nyitott számlán tudják elszámolni ezeket a dokumentumokat. A származási garanciák rendszerének 2014-es indulását követő négy és fél évben, 2018 végéig összesen közel 1,8 millió darab ilyen okirat került ezekhez a számlatulajdonosokhoz. A mennyiségnek kisebb része, valamivel több mint negyede, 485 ezer darab származott magyarországi termelésből, valamivel több mint 1,3 millió darab pedig külföldi garancia elismerésével került be a hazai rendszerbe. Vagyis a piacot a külföldi eredetű tanúsítványok határozzák meg Magyarországon. E négy és fél alatt összesen 1,8 millió megawattóra áram megújuló eredetét igazolták ezekkel az okiratokkal.

A származási garanciával igazolt áram mennyisége ugyan folyamatosan emelkedik itthon is, a teljes hazai felhasználásnak azonban csupán 1-2 százaléka tartozik ebbe a körbe. – Az okiratok legnagyobb részben külföldi vízerőművekből származnak a hazai piacon, de számottevő a szél és a biomassza eredetű származási garanciák használata is, illetve van már példa biogáz alapú termelésből származó tanúsítványok felhasználására is. Az MVM Partner Zrt., mint villamosenergia-kereskedő, az MVM Csoport tagjaként elkötelezett a megújuló energiatermelés arányának növelésében. Ezt a növekedést a származási garancia termékek megvásárlásán túl egyéb szolgáltatások nyújtásával is igyekszik segíteni. Legfontosabb ezek közül, az úgynevezett menetrendezési szolgáltatás, amely a kiegyenlítő energia minimalizálása révén törekszik a megújuló iparág szereplőinek hatékonyságát és gazdaságosságát növelni – tette hozzá Czinege Kornél.

 

Ezek is érdekelhetnek