Kisgyermekkortól érdemes „zöld szemléletre” nevelni

A zöld óvoda programnak immár 1036 tagja van, melyek közül több mint 200 viseli az örökös zöld óvoda címet.

Zöld FöldVass Krisztián2021. 05. 06. csütörtök2021. 05. 06.
Kisgyermekkortól érdemes „zöld szemléletre” nevelni

„Úgy vélem, a megoldás kulcsa az, hogy törődünk az otthonunkkal, miközben nem önmegtartóztatóan vagy fukarkodva, hanem mértékletesen és megfontolt nagylelkűséggel éljük az életünket úgy, hogy az megszépítse és megújítsa a Föld ama darabkáját és a közösséget, melyhez kötődünk.” A nagy brit gondolkodó, Roger Scruton (1944–2020) szavait Zöld filozófia című művében olvashatjuk. Azt hiszem, ez az idea járja körbe a világot minden tavasszal.

Így volt 51 esztendeje is. Az egyesült államokbeli Denis Hayes egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított. A diák az alternatív energiaforrások ismert szakértője lett. Már kezdetben is több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig ezernél több szervezet vesz részt a megmozdulásban. A Föld napja célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 31 esztendeje ünneplik ily módon a tavaszt. Ennek alkalmából idén két új, a beporzók védelméről szóló meseíró- és egy fotópályázatot hirdetett meg az agrártárca.

Erről is beszélt László Tibor Zoltán a somogyi megyeszékhelyen, Kaposvárott. A környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Festetics Karolina Központi Óvodába látogatott. Az intézményben ez alkalommal adták át az óvodakert komposztálóját. Ennek kapcsán az intézményről elmondta: környezettudatos nevelési szemléletével és szépen művelt óvodakertjével is bizonyítja, hogy a jelen kihívásainak éppúgy meg tud felelni, mint az alapításkori céljának.

Az Agrárminisztérium kiemelt feladata a környezeti nevelés. Ezért a tárca számos programja segíti a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását, a szemléletformálást és a fenntartható életmód alapelveinek megtanulását. Az iskolakert-fejlesztési kezdeményezésnek eddig már három üteme volt, s hamarosan kiírják a negyediket is. A zöld óvoda programnak immár 1036 tagja van, melyek közül több mint 200 viseli az örökös zöld óvoda címet.

A komposztáló megtaníthatja az óvodásokat arra, hogyan kerülhetnek vissza a természet körforgásán keresztül a talajba azok a növényi maradékok, amelyek egy érési folyamat után kielégítik a talaj tápanyagszükségletét. Az óvoda alkalmas hely arra, hogy bemutassa az élelmiszer-maradékok áramlását a komposztálón át az óvodakertbe, ahonnan ismét élet fakad majd zöldségek, gyümölcsök formájában. Ez is lépés a Zöld Magyarország felé vezető úton.

És még valami. A Denis Hayes színre lépését követő esztendőben jelent meg Jócsik Lajos könyve, melyet a kiadó mint az „emberi környezet védelméről” szóló első magyar kötetet reklámozott. Az öngyilkos civilizáció című opusz előszavában így fogalmazott: „Talajainkat a rosszul megválasztott vegyszerekkel terméketlenítjük.”

A XXI. század már több lehetőséget teremt arra, hogy ez ne így legyen. A jövő nemzedékeit állami segítséggel formálják óvodák és iskolák, hogy felelősségteli, környezettudatos életmóddal óvják a zöldet. A Földet, mindannyiunk otthonát.

Ezek is érdekelhetnek