Óvjuk a magyar tengert

A Balaton térségében nyaralók többsége az aktív turizmus felé fordul, tehát szívesen túrázik, biciklizik vagy például állatbemutatókra jár.

Zöld FöldVass Krisztián2021. 06. 14. hétfő2021. 06. 14.
Óvjuk a magyar tengert

Az Orbán-kormányok idején, 2010-től több mint négyszeresére nőtt a nemzeti parkok költségvetése. Csaknem 20 milliárd forint állami támogatást kapnak évente. Az elmúlt tizenegy esztendő a zöld reneszánsz jegyében telt. Számos fejlesztés bizonyítja ezt országszerte. Ennek keretében mintegy 400 millió forint ­európai uniós forrásból korszerűsítettek és bővítettek a Salföldi Majornál, a Hegyestű geológiai bemutatóhelyen, a Tapolcai Tavasbarlang Látogatóközpontnál és Balatonfüreden, a Lóczy-barlangnál.

A Rejtett kincsek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban elnevezésű projekt átadóünnepségén Rácz András közölte: tavaly nyáron 10 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken, ennek 40 százalékát a Balaton térségében.

Az Agrárminiszté­rium környezetügyért felelős államtitkára szerint idén nyáron is a hazai turisztikai célpontok felértékelődésére számítanak, ezt célozzák az átfogó fejlesztések. A Balaton térségében nyaralók többsége ugyanis az aktív turizmus felé fordul, tehát szívesen túrázik, biciklizik vagy például állatbemutatókra jár.

Puskás Zoltán számvetést készített: idén májusra modernizálták a Salföldi Major fogadóépületét, a nemzeti park élővilágát bemutató egyedi pihenőpadokat, interaktív hangos táblákat telepítettek, új játékelemekkel bővítették a játszóteret, megújultak állatkennelek és az állatsimogató. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője hangoztatta: az európai uniós fejlesztéseken kívül önerős beruházások is megvalósultak a Salföldi Major területén.

Bővült a játszótér, gyógynövény- és fűszerkertet létesítettek, pergolát helyeztek el. Új látogatóközpont épült Balatonfüreden a Lóczy-barlangnál beltéri és szabadtéri interaktív kiállítással, bemutató tanösvénnyel. Ezenkívül akadálymentesítették a Hegyestű geológiai bemutatóhely fogadóépületét, megújultak a tereplépcsők és korlátok, új játszótér épült, kültéri pihenőágyakat, padokat és asztalokat helyeztek el. A beruházás részeként a Tapolcai Tavasbarlang Látogatóközpontban többnyelvű lett az audioguide-rendszer, és napvitorlával árnyasították a játszóteret.

A magyar tenger értékeit 24 esztendeje a legmagasabb intézményi szinten óvja a természetvédelem. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1997-ben jött létre. Területe a Balaton északi partján húzódik, és 6 korábbi tájvédelmi körzetet foglal magában: a Kis-Balatont, a Keszthelyi-hegységet, a Tapolcai-medencét, a Káli-medencét, a Pécselyi-medencét és a Tihanyi-félszigetet.

Az igazgatóság működési területe kiterjed Veszp­rém és Zala megyére, Győr-Moson-Sopron megyében 5 település teljes közigazgatási területére, illetve Somogy megyében a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetbe tartozó településekre.

A látogatók jelenleg 44 bemutatóhely közül választhatnak: 5 látogatóközpont és 7 kisebb látogatópont, 4 látogatható barlang, 1 tájház, 2 természetiskola, valamint 25 tanösvény mutatja be élményszerűen a Balaton világát, a térség természeti, táji és kulturális értékeit. Idén nyáron is várja az üdülőket, kirándulókat és a helyieket egyaránt.

Ezek is érdekelhetnek