Magyar mágia

Magyarország hittel vallja természet adta örökségét. Mert aki tiszteli értékeit, az látja a szépet, ami világát körülöleli.

Zöld FöldVass Krisztián2022. 04. 20. szerda2022. 04. 20.
Magyar mágia

Friedrich Nietzsche (1844–1900) német gondolkodó szerint „aki tudásával a természetet a megsemmisülés szakadékába taszítja, annak önmagán is el kell szenvednie a természet felbomlását”. Ajánlott megfontolni A tragédia születése, avagy görögség és pesszimizmus című mű sorait!

Magyarország hittel vallja természet adta örökségét. Mert aki tiszteli értékeit, az látja a szépet, ami világát körülöleli. A nemzeti kormány ezért cselek­vően támogatja a zöld programokat hazánkban. Ilyen projekt a Varázslatos Magyarország fotópályázat.

A 2022-es budapesti díjátadóján Balczó Bertalan arról szólt, hogy a fotóknak köszönhetően ismét rácsodálkozhatunk nemzeti parkjaink rejtelmeire. A természetvédelemért felelős helyettes államtitkár szerint a természet a maga változatosságával kifogyhatatlan tárháza a fotótémáknak. Az élővilág sokfélesége nélkülözhetetlen környezetünk állékonyságának biztosításához.

A zavartalan, jó állapotú ökoszisztémák ugyanis fontos szerepet játszanak a természeti katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, az éghajlat szabályozásában és a klímaváltozás káros hatásainak ellensúlyozásában.

Balczó Bertalan emlékeztetett arra, hogy a Varázslatos Magyarország az Agrárminisztérium ajánlásával alapította meg A magyar természetfotó nagydíját. Az együttműködés tíz esztendeje alatt a nemzetipark-igazgatóságok gyakorlati természetvédelmi tevékenysége is új dimenzióba lépett. Az Agrárminisztérium büszke is az egy évtizedes közös munkára.

De lássuk, kikre lehet büszke a szakma. Az első helyezett, azaz A magyar természetfotó nagydíjasa Potyó Imre lett. Idén negyedik alkalommal léphetett fel a dobogó első fokára: ezáltal a Dienes Szilárd szobrászművész alkotta Arany Daru-szobor birtokosává avanzsált.

A győztes hivatására nézve környezetkutató, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. Sokrétű munkát végez. Számos hazai és nemzetközi díj nyertese. Olyan természetfotós, akinek szívügye a tudatformálás, ennek révén képeivel, előadásaival, ismeretterjesztő cikkeivel, rovataival, valamint vezetett túráival sokakat csábított a zöldbe. Korábban kutatóként dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézeteiben, a Magyar Madártani Egyesület (MME) tagjaként pedig szakmai vizsgálatokat végzett.

Már gyermekként kitűnt természetszeretetével, s a természetfotózással is immár másfél évtizede eljegyezte magát. Úgy ismerik, mint akit kezdetben szinte minden érdekelt, ám az utóbbi időben főleg azokat a témákat űzi, melyek kevésbé ismertek még pályatársai előtt is. Az elismerés méltó módon honorálta ezt a mély elkötelezettségű nemes foglalatosságot.

Ezek is érdekelhetnek