Recept

Jobb napok és kopp-napok

ABC2004. 04. 16. péntek2004. 04. 16.
Recept


Babsaláta
25 dkg fehérbabot beáztatunk egy éjszakára, másnap sóval, egész borssal puhára főzzük. Még forrón ízesítjük annyi ecettel, cukorral, hogy enyhén savanykás legyen. Hozzáadunk 1-2 fej felkarikázott vöröshagymát. Belereszelünk l közepes fej zellergumót. Ha kihűlt, 1-2 evőkanál olajat adunk hozzá.

Rántott bárányborda franciásan
8 szelet bordát enyhén kiklopfolunk, sózzuk. Belemártjuk olvasztott vajba, majd zsemlemorzsába, forró olajban kisütjük. Tálaljuk burgonyapürével és akár a fent leírt babsalátával.
Tipp: Igazi húsvéti étel a nálunk megszokott sonka mellett. Érdemes kipróbálni!
{p}
Bécsi torta
Készítünk egy piskótát, csíkokra vágjuk, de babapiskótát is használhatunk. A krémhez 2 tasak tejport felengedünk vízzel előírás szerint, majd 20 percig állni hagyjuk. Habosra verjük, ízlés szerint adunk hozzá porcukrot, 4-5 kanál tejfölt, l csomag vaníliás cukrot. Mikor már egész keménnyé vált, fokozatosan belekeverjük l narancs és l citrom levét, majd legvégén a reszelt héját. A kemény habbal kikenünk egy mély tálat, ebbe lerakjuk a piskótacsíkokat. Rárakunk különböző gyümölcsöket (banán, kivi, meggy), majd piskótát, habot, gyümölcsöt, míg a hozzávalók tartanak. A tetejére hab kerüljön, gyümölccsel díszítjük.

*

Húsvéti töltött tojás
6 tojást keményre főzünk, kettévágva hagyjuk kihűlni. A sárgáit óvatosan kikaparjuk, szétnyomkodjuk. Hozzáadunk fél doboz májkrémet, felaprított vöröshagymát, petrezselyemzöldet. Fűszerezzük borssal, szerecsendióval, piros arannyal. Jól összedolgozzuk. A masszát beletöltjük a tojásokba. Mindegyik tetejét díszítjük l szelet retekkel és petrezselyemlevéllel.
{p}
Burgonyafelfújt sonkával
20 dkg burgonyát héjában megfőzünk, átnyomjuk. 4 tojásnak különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől, és a fehérjéből kemény habot verünk. 5 dkg ementáli sajtot lereszelünk, 5 dkg vajat habosra keverünk és összedolgozzuk a tojás sárgájával, burgonyával. 30 dkg sonkát ledarálunk, 4 kemény tojást apróra törünk, és ezeket is összedolgozzuk a többi adalékkal. Borsozzuk, szerecsendióval meghintjük. A felvert habot lazán hozzáadjuk. Vajjal kikent, lisztezett sütőbe öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük úgy, hogy egy nagy lábasba vizet öntünk, és ebbe állítjuk a formánkat. 35-40 percig sütjük. Tálaláskor kiborítjuk a formából, és reszelt sajttal meghintjük.

Csokoládés püspökkenyér
7 tojásfehérjét kemény habbá verünk, keverünk hozzá 20 dkg cukrot. 10 dkg réteslisztet szórunk bele, és l csipet sót. Elkeverünk 4 dkg réteslisztet 10 dkg apróra vágott csokoládéval és 5 dkg áztatott mazsolával. Ezt is hozzáadjuk a tésztához. Alaposan kizsírozott formába öntjük, 5 percig erős lángon, majd papírral letakarva lassan megsütjük. Ha kész, a sütőt lezárva 5 percig nyitott ajtónál pihentetjük a tésztát. Ha kihűlt, kiborítjuk, de csak másnap szeleteljük. Addig takarjuk le folpackkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek