Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Csigaleves
1 kg megtisztított csigát apróra vágunk, vajon, apróra vágott hagymán petrezselyemzölddel kissé megpárolunk. Megszórjuk kakukkfűvel, enyhén megsózzuk. Liszttel sűrítjük, 2 liter csontlével felöntjük. Borssal megszórjuk, puhára főzzük. Tejszínes tojássárgát keverünk bele, és külön főzött vajas galuskát teszünk hozzá. Pirított zsemlekockával tálaljuk. Különleges ünnepi ebéd.
Sajtos, fűszeres pulykamell
Fél kg pulykamellet szeletekre vágunk, kissé kiklopfoljuk, enyhén besózzuk. 25 dkg rizst bő vízben kifőzünk, majd kivajazott hőálló tálba tesszük. A rizsre ráhelyezzük a pulykadarabokat, felkarikázott póréhagymát, 10 dkg parmezánt, majd újabb rizsréteggel betakarjuk. 2 dl száraz vörösboron lefőzünk 1 mokkáskanál durvára tört zöldborsot, fél mokkáskanál oregánot, fél kurkumát, fél fahéjat, majd az egészet ráöntjük a rizses pulykára. Felöntjük 1dl tejjel, 1 dl tejszínnel és megszórjuk parmezánnal. Középmeleg sütőben 40-50 percig sütjük. Vaníliás zselés süti: 4 tojássárgát habosra keverünk 25 dkg porcukorral, 25 dkg margarinnal, majd hozzáadunk 20 dkg lisztet, fél csomag sütőport és a 4 tojásfehérje felvert habját. Kizsírozott, lisztezett tepsiben megsütjük. Vaníliás pudingporból krémet készítünk, langyosra hűtjük. Felszeletelt őszibarackokat teszünk a tésztára és ráöntjük a krémet. Így hagyjuk kihűlni.
{p}
Zöldséges krokett
3 dl tejből, 7 dkg lisztből, 5 dkg margarinból tejmártást készítünk. Ha kihűlt, hozzáadunk 1 nyers tojást, főtt zöldségeket: 15 dkg zöldborsót, 15 dkg sárgarépát, 15 dkg karfiolt, 15 dkg zellert. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Kroketteket formázunk belőle, lisztbe forgatjuk és forró, bő olajban kisütjük.
Paradicsomos karaj
8 szelet sertéskarajt vékonyra kiklopfolunk, majd ráteszünk füstölt sonkaszeleteket és felkarikázott kemény tojást. A szeleteket felgöngyöljük, hústűvel összefogjuk. Zsírban kisütjük. A visszamaradt zsiradékba öntünk 1 evőkanál paradicsompürét, lisztet, felöntjük kevés vízzel és hozzáadunk 1 dl fehérbort. Visszatesszük a húsokat, és fedő alatt puhára pároljuk. Burgonyapürével tálaljuk.
Skót lepény
Összegyúrunk kevés tejet, 35 dkg lisztet 5 dkg zsírral, l tojással, l csomag szalagóriával, 3 evőkanál cukorral, 2 evőkanál kakaóval. Két lapban kisütjük. A két lap közé teszünk 4 tojásból sütött piskótát. A töltelékhez habosra keverünk 20 dkg vajat, 20 dkg cukrot. Krémet főzünk 3 dl tejből, l púpozott kanál lisztből, 5 kanál cukorból. Ha kihűlt, a kétféle krémet elkeverjük és rummal ízesítjük. A krémmel rétegenként megkenjük a tésztalapokat. 15 dkg porcukrot, 4 evőkanál vizet, 1 evőkanál kakaót felfőzünk, diónyi vajat adunk hozzá, és ha kihűlt, ezzel a krémmel kenjük meg a tészta tetejét.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu