Receptek

Vendégváró vacsora

ABC2005. 01. 28. péntek2005. 01. 28.
Receptek

Saláta gazdagon
Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj; 1 evőkanál reszelt vöröshagyma; 1 gerezd zúzott fokhagyma; 3 dkg vaj; 4 tojás; 1 fej saláta; 20 dkg kígyóuborka; 2 szikkadt zsemle; 1 citrom leve; 1 dl olívaolaj; 1 evőkanál mustár; só, bors, majoránna.
A májat csíkokra vágjuk, összekeverjük a vöröshagymával és a fokhagymával, ízesítjük a borssal és a majoránnával, s a vajon kb. 5 perc alatt átsütjük. Nem szabad megsózni, mert a máj kemény lesz! A tojásokat úgy főzzük meg, hogy a sárgájuk lágy maradjon (kb. 5 perc). A zsemléket nagyobb kockákra vágjuk, és enyhén megvajazott tepsibe téve, 180 fokos sütőben aranybarnára pirítjuk. A salátát csíkokra, az uborkát karikákra vágjuk, hozzákeverjük a pirított májat, tetejére ültetjük a megpucolt tojásokat, leöntjük a citromlé, az olívaolaj és a mustár keverékével, végül megszórjuk a zsemlekockákkal.

Töltött ponty
Hozzávalók: 1 db kb. 2 kg-os ponty; 15 dkg gomba; 1 db zsemle; 1 csokor zöldpetrezselyem; 1 evőkanál reszelt vöröshagyma; 2 tojás, 5 cm szardellapaszta; 8 dkg vaj, 2 dl tejföl, só, bors, citromhéj.
A pontyot megtisztítjuk, a belsejét eltávolítjuk, besózzuk. A gombát a hagymával 3 dkg vajon megpároljuk, és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tejben megáztatott zsemlét, a késhegynyi citromhéjat, a nyers tojásokat, a szardellapasztát, és törött borsot keverünk hozzá. Ezzel megtöltjük a hal hasüregét, hústűvel összetűzzük, tepsibe tesszük. Leöntjük a tejfölben elhabart 5 dkg olvasztott vajjal, és fél óra alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A sütés ideje alatt 3-4-szer megöntözzük a vajas tejföllel. Tálaláskor a hústűket eltávolítjuk. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Gundel palacsinta
Hozzávalók. A tésztához: 1 l tej, 2 tojás; 20 dkg liszt; só, olaj. A töltelékhez: 25 dkg darált dió; 5 dkg mazsola; 15 dkg porcukor; 1 dl tejszín; 2 evőkanál rum. A csokoládémártáshoz: 12 dkg porcukor; 10 dkg csokoládé; 3 dkg kakaópor; 3 tojás sárgája; 3 dl tej; 1 dl tejszín; 1 tasak vaníliáscukor; 1 evőkanál rum.
A tejből, a tojásokból és a lisztből pici só és olaj hozzáadásával kb. 16 db palacsintát sütünk. A darált diót összekeverjük a tejszínnel, a rumban áztatott mazsolával és a porcukorral, és megkenjük vele a palacsintákat, háromszögletűre hajtjuk, és egy kivajazott tűzálló tálra helyezzük. A csokoládémártáshoz a porcukrot a tojások sárgájával elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, a darabokra tört csokoládét, a kakaót, a tejszínt és a vaníliáscukrot. Sűrű krémet főzünk belőle, amelyhez hozzákeverjük a rumot, és forrón a palacsintákra öntjük.
{p}
Jó étvágyat kívánunk!
Ha vacsoravendégeket hívunk, mindig egy fokkal elegánsabb, időigényesebb menüt állítunk össze. E heti ajánlatunk - előétel, halétel, desszert - olyan alapanyagokból készült, amelyek könnyen beszerezhetők, nem túl drágák, s vendégeink úgy laknak jól, hogy nem nehezülnek el teljesen. Ha kaphatnak egy pohár finom fehérbort is a vacsora mellé, biztos sokáig maradnak! Ha megfőzi ezeket a fogásokat, és ízlik a vendégeknek, vágja ki a recepteket, és ragassza be a Receptek adventtől húsvétig című könyv hátsó oldalaira, a "Saját receptjeim" közé.

Receptek adventtől húsvétig

A korábban sikeres Szabad Föld Kiskönyvtár hagyományait követve egy modernebb, szebb könyvsorozat indult Szabad Föld Könyvtár néven.

Megjelent a Szabad Föld Könyvtár első kötete,

Receptek adventtől húsvétig

címmel.

A szerzők nagymamáink kézzel írott szakácskönyveiből választották ki az adventi, karácsonyi, szilveszteri, farsangi és húsvéti recepteket.
A kipróbált, nemzedékeken át csiszolt leírásokat "versenyszerűen" főző kollégáink specialitásai egészítik ki.

A kötet ára: 485 forint.

A könyv megrendelhető:
telefonon
a 06-80/204-510-es ingyenes zöldszámon;
e-mailben a [email protected] címen;
sms-ben a 06-30/234-1900-as telefonszámon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek