Receptek

Főzzünk kínaiul!

ABC2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Receptek

Erős-savanyú leves
Hozzávalók: 1 l húsleves; 15 dkg sovány sertéshús; 15 dkg gomba; 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál vörösborecet; 1 evőkanál fehérbor; 2 evőkanál kukoricaliszt; 1 tojás; 2 szál újhagyma; 1 hegyes erős paprika; só, bors.
A húslevest felforraljuk, és beletesszük a vékony csíkokra vágott sertéshúst és a gombát. Fedő alatt lassú tűzön kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Hozzáadjuk a fehérbort, az ecetet, a szójaszószt és a vékony karikákra vágott erős paprikát. Beleöntjük a 4 evőkanál vízben csomómentesre kevert kukoricalisztet, állandó keverés mellett felforraljuk, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lassan - szűrőn keresztül - beleeresztjük a felvert tojást, és végül az apróra vágott újhagymával meghintjük.

Mandulás haltekercs
Hozzávalók: 4 nagy szelet tengeri hal; 2 kávéskanál reszelt vöröshagyma; 1 tojás; 10 dkg darált mandula; 4 szelet sonka; 2 evőkanál szójaszósz; 1 evőkanál vermut; só, bors.
A vermutot, a szójaszószt, a vöröshagymát összekeverjük a tojással, és megmártjuk benne a halszeleteket. Egyik oldalukat megszórjuk a darált mandulával, betakarjuk a sonkával, felcsavarjuk, fogvájóval megtűzzük, és a tekercseket forró olajban kisütjük. Petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Szecsuáni tésztás csirke
Hozzávalók: 3 kicsontozott, bőr nélküli csirkemell; 20 dkg gomba; 30 dkg sárgarépa; 30 dkg petrezselyemgyökér; 1 szál póréhagyma; 1 db hegyes erős paprika; 4 gerezd fokhagyma; 2 db paradicsom; 1 csokor petrezselyemzöld; 4 evőkanál szójaszósz; 4 evőkanál ketchup; 35 dkg finommetélt; só, bors.
A csirkehúst, a póréhagymát és a zöldségeket vékony metéltre vágjuk, hozzáadjuk a fűszereket, a vágott petrezselyemzöldet és a reszelt fokhagymát. Serpenyőben forró olajban 3 percig pirítjuk, majd beleöntjük a szójaszószt és a ketchup-öt, és további 5 percig sütjük. A zöldségeknek ropogósnak kell maradniuk! A finommetéltet sós vízben kifőzzük, és a zöldséges csirkeraguhoz keverjük.

Karamelles alma
Hozzávalók: 4 db nagy alma; 2 kávéskanál liszt; 2 tojásfehérje; 10 dkg cukor; 1 kávéskanál zsír, tej.
Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszedjük, 8 felé vágjuk. A lisztből és a tojásfehérjéből kevés tejjel sűrű tésztát készítünk. Belemártjuk az almaszeleteket, és kb. 3 perc alatt bő, forró olajban kisütjük. A cukrot felfőzzük 2 evőkanál vízzel, majd hozzáadjuk a zsírt és kis lángon karamellt készítünk belőle. Ebben megforgatjuk a sült almadarabokat, amelyeket egy pillanatra hideg vízbe mártunk, hogy a karamell megkeményedjen.