Receptek

Valentin-napi vendégvárás

ABC2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Receptek

Gombás zöldborsókrémleves
Hozzávalók: 20 dkg gomba; 1/2 póréhagyma; 3 evőkanál olaj; 35 dkg (mélyhűtött) zöldborsó; 1,5 dl tejföl és 1 dl tejszín keveréke; 5 dl húsleves; 2 csokor petrezselyemzöld; 1 evőkanál cukor; só, bors.
A hagymát két evőkanál olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a zöldborsót, rászórjuk a cukrot és nagy lángon 6 percig pirítjuk. Négy evőkanálnyi zöldborsót félreteszünk, a többit pürésítjük, és hozzákeverjük a húsleves és a tejszín-tejföl keverékét. Felforraljuk, és mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. Sóval, borssal és egy csokor apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk és olajon megpirítjuk. A krémlevesbe beletesszük a négy evőkanál egészben hagyott zöldborsót, a megpirított gombát, összeforraljuk és tálalás előtt meghintjük  apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Tészta májas raguval
Hozzávalók:40 dkg pulykamáj; 1 nagy fej vöröshagyma; 2 szál sárgarépa; 2 evőkanál olaj; 1,5 dl+4 evőkanál húsleves; 1 evőkanál paradicsompüré; 1 teáskanál étkezési keményítő; 30 dkg orsótészta; só, bors, majoránna.
A hagymát az olajban üvegesre pároljuk, és hagyjuk kihűlni. A májat csíkokra vágjuk, a hagymához adjuk, és együtt erős lángon 3 percig pirítjuk. A sárgarépát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, a májhoz adjuk, felöntjük a húslevessel, és gyenge tűzön kb. 5 percig együtt pároljuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, és a négy evőkanál húslevesben simára kevert étkezési keményítőt, amellyel a ragut összeforraljuk. Végül sózzuk, borsozzuk, és majoránnával ízesítjük. A kifőtt tésztát tálra halmozzuk, és a májas raguval leöntjük.

Téli vitaminsaláta
Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa; 20 dkg zeller; 40 dkg vöröskáposzta; 2 db alma; 2 db citrom; 1 dl olaj; 2 evőkanál méz; só, bors, szerecsendió.
A sárgarépát, a zellert, a vöröskáposztát és az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A citromok kifacsart levét a mézzel és az olajjal simára keverjük, sóval, borssal és kevés reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd a zöldségekre öntjük. Jól összekeverjük, és kb. két órán át hűvös helyen pihentetjük.

Valentin-napi marcipánszívek
Hozzávalók: 3 dl tej; 1 kg cukor; 2 evőkanál búzadara; 35 dkg rétesliszt; 15 dkg vaj vagy margarin; 2 db mandulaaroma; valódi kakaópor (nem cukrozott).
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, és folytonosan keverve 25-30 percig főzzük. A búzadarát a liszttel összekeverjük, és lassan szitálva, állandó kevergetés mellett a masszához öntjük, s 6-7 percig főzzük. Levesszük a tűzről. Mikor picit kihűlt, belekeverjük a vajat vagy margarint, végül hozzáadjuk az aromát. Hagyjuk kihűlni, majd vajazott zománcozott sütőlapra simítjuk, szívecskéket szaggatunk belőle, s kakaóporban meghempergetjük. Esetleg nedves kézzel kis gombócokat formálunk, melyek közepébe egy-egy szem kimagozott meggybefőttet teszünk, végül megforgatjuk a kakaóporban.