Receptek

Farsangi finomságok

ABC2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Receptek

Töltött kifli
Hozzávalók: 8 db kifli; 35 dkg főtt, füstölt tarja; 0,5 l tej; 5 dkg reszelt sajt; 1 kis fej vöröshagyma; só, bors, mustár, vaj.
A kifliket félbe vágjuk. A belsejét kivesszük, s kevés tejben megáztatjuk. A tarját ledaráljuk, hozzáadunk egy kevés vajat, a kiflik péppé ázott belsejét, mustárt, borsot, a sajt felét, a lereszelt vöröshagymát, és mindezt jól összedolgozzuk. Amennyiben szükséges, megsózzuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a kivájt fél kifliket, tejjel meglocsoljuk, a maradék sajttal meghintjük, és 200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.

Waldorf saláta
Hozzávalók: 1 db zeller; 1 db savanykás alma; fél citrom leve; 5 dkg dióbél; 2 dl tejföl; 1 teáskanál mustár; fél teáskanál porcukor.
A zellert és a hámozott almát gyufaszálnyi vastagságú csíkokra vágjuk, és azonnal meglocsoljuk a citromlével, hogy szép világos színüket megőrizzék. Sóval meghintjük, és jól lefedve két órán át hideg helyen pihentetjük. A dióbelet apróra vágjuk, összekeverjük a tejföllel, a mustárral és a cukorral. Tálalás előtt kb. egy órával a tejfölös keveréket az almás zellerrel alaposan összekeverjük. Ha gazdagabban akarjuk készíteni, sajtcsíkokat keverhetünk hozzá.

Göngyölt póréhagyma
Hozzávalók: 4 db vékony póréhagyma; 1 dl tejföl; 1 tojás; 10 dkg reszelt sajt; 8 szelet gépsonka; 2 dkg vaj; só, bors, szerecsendió.
A megtisztított póréhagyma fehér részét kb. 6-8 cm-es darabokra vágjuk, és sós vízben kevés vajjal három percig főzzük. Lecsepegtetjük, kihűtjük, és egyenként gépsonkaszeletekbe göngyöljük. A roládokat kivajazott tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. A vajat, a tejfölt, a tojást, a sót, a borsot és a hagyma főzővizéből 1 dl-t összekeverünk, a tekercsekre öntjük, és a sajttal meghintjük. Kevés szerecsendiót reszelünk rá, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.

Florentiner
Hozzávalók: 5 dkg vaj; 5 dkg liszt; 5 dkg cukor; 1 evőkanál méz; 5 dkg apróra vágott  cukrozott gyümölcs; 5 dkg apróra vágott mandula; 10 dkg keserű csokoládé.
A vajat, a cukrot és a mézet lábosban összeolvasztjuk, a tűzről levesszük, és hozzákeverjük a lisztet, a cukrozott gyümölcsöt és a mandulát. A keveréket kiskanál segítségével sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk távol egymástól, mert a tészta sütés közben szétterül. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük. Amikor kihűlt, az alját olvasztott csokoládéval megkenjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek