Van egy történetünk

Fanyar mese szerelemről

ABCUjlaki Ágnes2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Van egy történetünk

Most már nagyon úgy fest, hogy bekövetkezik az, amit akár tíz éve sem tudott volna senki elképzelni: a brit trónörökös, Károly herceg elveszi élete szerelmét, Camilla Parker Bowlest.
Pedig oly szép lett volna, mint egy film! Minden adott volt hozzá: egy bájos, nyúlánk, rózsás arcú grófkisasszony, aki bizonytalanságát és félszegségét megnyerő kedvességgel ellensúlyozza, valamint egy nem túl jóképű, de azért megfelelő külsejű, zárkózott, érdekes egyéniségű királyfi. És az évszázad esküvője a Westminster-apátságban, majd két gyönyörű gyermek. Nagy-Britannia újra megszerette a királyság intézményét. Az ország és vele a világ elandalodva szemlélte az életüket. Mert hiszen volt-e Dianánál tökéletesebb leendő királyné? Sugárzó mosolyával, szomorkásan szelíd kék szemeivel, szerénységével, közvetlenségével, a szenvedők iránti együttérzésével először hozta közel az emberekhez az uralkodóházat, amelynek úgyszólván azonnal legnépszerűbb tagja lett. Mindenki a lába előtt hevert. Kivéve egy embert: a férjét.
Talán minden embernek létezik valahol az igazi párja, csak nem mindenki olyan szerencsés, hogy megismerje. Károly 21 éves korában találkozott vele, és azóta nem tud tőle elszakadni. Amikor ez a titok kiderült, a világ felháborodott. Ez nem lehet igaz! Hát hol ér fel a csodálatos Dianával ez a nem is csinos, nem is elegáns, még csak nem is arisztokrata nő, férfiasan nyers humorával, agyoncigarettázott hangjával, slampos ruháival, lenőtt festékű, divatjamúlt hajával? A takarítónője sem lehetne...
Csak hát az élet nem mindig a logika szabályai szerint működik. Diana és Károly frigyét nem a kölcsönös vonzalom s különösen nem az egymás tisztelete és megbecsülése hozta létre, hanem kizárólag a dinasztia érdeke. A királynő úgy ítélte meg, hogy a lányt mind származása, mind szelíd természete, mind kicsattanó egészsége alkalmassá teszi arra, hogy utódokat szüljön. A trónörökös pedig vonakodva, unottan, bár mindezt belátva, teljesítette anyja akaratát. A tapasztalatlan, 18 éves lányt bizony megtévesztették az érzékei, a férfi pedig alig várta, hogy unalmasnak, butuskának tartott ifjú felesége mellől el-elszökhessen szeretőjéhez. Aztán mindennek vége lett, válás, botrányok, titkok kitálalása. A népharag Camilla ellen fordult, s ez csak fokozódott Diana halála után.
Mostanra mind az udvar, mind a nép megenyhült a nő iránt, hiszen ilyen kitartó szerelmet és elkötelezettséget egyszerűen nem lehet elutasítani. S míg Károly dédnagybátyjának, VII. Edwardnak le kellett mondania trónjáról, hogy elvehesse elvált asszony szerelmét, az azóta eltelt közel hetven év még az anglikán egyházat is elnézőbbre hangolta. Camilla ugyan Károly trónra kerülése után nem lehet királyné, csak "a király felesége", de ezt az 57 éves asszony biztosan nem bánja, hiszen nem máshol, az ő oldalán fog megöregedni álmai hercege.

Ezek is érdekelhetnek