Receptek

Április végén a Geopen Könyvkiadó gondozásában megjelenik a Szívbarát szakácskönyv, melyben e heti receptjeinket is megtalálhatja. Receptjeink után következő cikkünkben többet is megtudhat a kötetről.

ABC2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Receptek

Pirítottfokhagyma-leves
Hozzávalók: 2 szál szárzeller (vagy: 1 édesköménygumó); 20 dkg burgonya; 10 gerezd fokhagyma; 1 evőkanál olívaolaj; 7,5 dl zsírmentes erőleves; 1 kávéskanál friss vagy 1 kávéskanál száraz kakukkfű; 1 kávéskanál friss citromlé, só, bors.
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A zellert és a burgonyát hüvelyknyi darabokra vágjuk, és a fokhagymagerezdekkel együtt tűzálló tálba tesszük. Az olívaolajjal meglocsoljuk, és aranyszínűre sütjük. Az erőlevest a kakukkfűvel felforraljuk, beletesszük a sült zöldséget, és lefedve takarékon 5 percig főzzük. A tűzről levéve a citromlével, sóval, borssal ízesítjük, és a forró levest simára turmixoljuk. A zeller apróra vágott zöldjével díszítjük, rozskenyérrel vagy magos zsemlével tálaljuk.

Kiadós sertésragu
Hozzávalók: 45 dkg szűzpecsenye; 1 evőkanál olívaolaj, 1 vöröshagyma; 3 gerezd fokhagyma; 2 kávéskanál friss vagy 1 kávéskanál szárított oregánó; 1 kávéskanál őrölt kömény; 1 nagy, darabolt paradicsom; 1 kávéskanál méz; 1 csésze zsírmentes, sótlan csirkehúsleves; 1 csésze tarkabab; 1 csokor petrezselyemzöld; só, bors.
Előző este a tarkababot beáztatjuk, s másnap enyhén sós vízben puhára főzzük. Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és az apróra vágott hagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát, az oregánót, a köményt, és kb. 1 percig együtt pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, a mézet, és kb. 3 percig pároljuk. Ráöntjük a levest, felforraljuk, beletesszük a 2,5 centis kockákra vágott szűzpecsenyét. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a leszűrt babot, sóval, borssal fűszerezzük, és az apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

Gombás árparizottó
Hozzávalók:1 csésze árpagyöngy (gersli); 4 kávéskanál olíva- vagy repceolaj; 1 vöröshagyma; 1 szál sárgarépa; 1 szál szárzeller; 1 kávéskanál friss vagy 1 kávéskanál oregánó; 2 csésze zsírmentes, sótlan csirke- vagy zöldségleves; 25 dkg gomba; 5 dkg sajt; 1 csokor petrezselyemzöld; só, bors.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 2 literes tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal. Serpenyőben felforrósítunk 2 kávéskanál olívaolajat, s az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, a szárzellert, az árpagyöngyöt, az oregánót, és jól összekeverve két percig sütjük. Hozzáöntjük a levest, fél csésze vizet, és felforraljuk. Levesszük a tűzről, és áttöltjük a keveréket a tűzálló tálba. Lefedjük, és a sütőben kb. 50 percig sütjük. Közben a serpenyőben felforrósítjuk a maradék olívaolajat, amelyben a felszeletelt gombát sózva-borsozva kb. 5 perc alatt puhára pároljuk. A gombát a rizottóhoz öntjük, lazán összekeverjük, a reszelt sajttal és az apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek