Receptek

Húsvéti maradékokból

ABC2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Receptek

Zöldségleves gazdagon
Hozzávalók: 3 db burgonya; 1 fej vöröshagyma; 15 dkg sonka; 15 dkg főtt kukorica; 15 dkg zöldborsó; 1 csokor petrezselyemzöld; 1 evőkanál olaj; 0,5 l sonkalé; 0,5 l zöldségleves (kockából); 10 dkg gyufatészta; só, bors, oregáno.
Felforrósítjuk az olajat, és megpároljuk benne a hagymát és a sonkát. Hozzáadjuk a felkarikázott burgonyát, zöldborsót, sóval, borssal, oregánóval ízesítjük, majd felöntjük a zöldségleves és sonkalé keverékével, amelyben puhára főzzük. A kifőtt gyufatésztát és a főtt kukoricát a leveshez adjuk, utána fűszerezzük, és megszórjuk az apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Sonkás burgonyafelfújt
Hozzávalók: 20 dkg burgonya; 4 tojás; 20 dkg sonka; 4 db kemény tojás; 5 dkg füstölt sajt; 5 dkg +2 evőkanál vaj; só, bors.
A burgonyát héjában megfőzzük, forrón megtisztítjuk, és krumplinyomón átnyomjuk. Különválasztjuk a nyers tojások sárgáját és a fehérjét, amiből kemény habot verünk. A sonkát apró kockákra vágjuk, a húsvéti maradék kemény tojásokat megtisztítjuk, és villával áttörjük, a sajtot lereszeljük. Felolvasztunk 2 evőkanál vajat. Az 5 dkg vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, az áttört burgonyát, a sonkát, a főtt tojást, sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, és végül lazán hozzákeverjük a tojások kemény habját. Vajjal kikent és kilisztezett tűzálló tálba tesszük, amelyet kétujjnyi vízzel megtöltött nagy tepsibe állítunk. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Tálaláskor a formából kiborítjuk, az olvasztott vajjal meglocsoljuk, és reszelt sajttal megszórjuk.

Szénégető-spagetti (Spagetti alla carbonara)
Hozzávalók: 35 dkg spagetti; 5 dkg füstölt szalonna; 15 dkg sonka; 5 dkg juhsajt; 2 gerezd fokhagyma; 1 evőkanál olaj; 2 tojás; 4 evőkanál tejszín; só, bors.
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a négyfelé vágott fokhagymagerezdeket, majd kidobjuk belőle. A szalonnát és a sonkát apró kockákra vágjuk, és a forró, fokhagymás olajban ropogósra sütjük. Összekeverjük a felvert tojást, a tejszínt, a lereszelt juhsajtot, a sót és a borsot. A kifőzött spagettit a sonkás olajban megforgatjuk, tálba öntjük, és összekeverjük a tojásos tejszínnel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek