Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Csirkemelles spárgaleves
Hozzávalók: 50 dkg spárga, 1 csirkemell, 1 tyúkleveskocka, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejszín, pirospaprika, só, bors.
Egy adag kb. 315 kcal, azaz 1325 kjoule.
Feltesszük főni másfél liternyi hideg vízben a feldarabolt spárgát, a vöröshagymát, az apró kockára vágott csirkemellet (a bőrét és a csontját is). Ízesítjük a leveskockával, sóval, borssal. Ha felforrt, leszedjük a habját, kis lángon puhára főzzük. Világos rántást készítünk a vajból meg a lisztből, pirospaprikával színezzük, és a leveshez adjuk. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjével, és a tűzről lehúzva tíz perc után hozzákeverjük a tejszínt. (Egy tojásból készült, apró galuskával is gazdagíthatjuk.)
Tejszínes karalábé
Hozzávalók: 6-8 zsenge karalábé (1 kg), 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, fehér bors, só, csipetnyi cukor.
Egy adag kb. 350 kcal, azaz 1470 kjoule.
A megtisztított, kis kockákra vágott karalábét a forró vajon, sóval, csipetnyi cukorral és fehérborssal ízesítve, fedő alatt néhány percig pároljuk. Felöntjük 1-2 dl vízzel, és addig főzzük, míg megpuhul. (Vigyázzunk, a zsenge, még nem fás zöldség hamar megfő.) A liszttel csomómentesre kevert tejszínnel behabarjuk, meghintjük az apróra vágott petrezselyem zöldjével. A könnyű, ízletes tavaszi köret egytálételnek is megteszi, de adhatunk hozzá például sült csirkemellet vagy fasírtot.
Torockói pásztorsaláta
Hozzávalók: 2 fej saláta, 15 dkg juhtúró, 10 dkg füstölt szalonna, kevés borecet vagy citromlé, 3 evőkanál olaj, só.
Egy adag kb. 340 kcal, azaz 1430 kjoule.
Megmossuk, megszárítjuk, és darabokra tépkedjük a salátaleveleket. Enyhén megsózzuk, megöntözzük az olajjal és a borecettel. Rámorzsoljuk a juhtúrót, majd meghintjük a kockákra vágott, ropogósra sütött, kihűtött szalonnapörcökkel. Óvatosan sózzuk a juhtúró és a szalonna miatt.
Epres rizskehely
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 4 tojás sárgája, 1 tojásfehérje, 5 dkg cukor, reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, 25 dkg friss eper.
Egy adag kb. 410 kcal, azaz 1720 kjoule.
A rizst kevés cukros, vízzel elkevert tejben puhára főzzük, de úgy, hogy a rizsszemek külön maradjanak. A tojássárgájákból a cukorral és a reszelt citromhéjjal krémet keverünk, hozzáadjuk egy tojásfehérje keményre felvert habját. Összekeverjük a kihűlt rizzsel, a megmosott, lecsepegtetett mazsolával és a kockákra vágott eperrel. Talpas üvegpoharakba adagoljuk, és néhány órára behűtjük. Tálalás előtt tejszínhab bóbitával koronázhatjuk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu