Receptek

Diabetikus ételek

ABC2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Receptek

Csőben sült karfiol
Hozzávalók 4 személyre: fél kg karfiolrózsa, 3 evőkanál liszt, 3,75 dl zsírszegény tej, késhegynyi reszelt szerecsendió, 4 dkg reszelt füstölt sajt, 1 evőkanál aprított snidling, késhegynyi frissen őrölt bors, 2 kávéskanál olívaolaj, 2x2,5 dkg aprított magvas kenyér, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld.
Egy adag tápanyag-összetétele: 109 kcal, 6 g fehérje, 144 mg nátrium, 7 mg koleszterin; 13 g szénhidrát: 3 g rost, 5 g cukor; 4 g zsiradék: 1 g telített zsír, 1 g telítetlen zsír, 0 g többszörösen telítetlen zsír.
Forraljunk vizet egy fazékban, és fedő alatt főzzük puhára a karfiolt. Közepes hőfokon habverővel állandóan kavargatva főzzük sűrűre a tejben a lisztet és a szerecsendiót. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a sajtot, a snidlinget meg a borsot. Tűzálló tálat kenjünk ki fél kávéskanál olívaolajjal, rakjuk bele a karfiolt, és öntsük rá a sajtmártást. Aprítsuk morzsává a kenyeret, majd turmixoljuk a petrezselyemmel, másfél kávéskanál olívaolajjal, és kenjük a sajtmártásos karfiolra. Addig süssük, míg a mártás buborékot vet.

Grillezett zöldségek
Hozzávalók 4 személyre: bő fél dl erőleves, 1 evőkanál balzsamecet, 2 kávéskanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 1/2 kávéskanál só, 1/4 kávéskanál frissen őrölt bors, 2 padlizsán hosszában felezve, 2 vastag húsú paprika negyedelve, 2 cukkini hosszában felezve, 1 kis fej vöröshagyma szeletelve, 2 evőkanál friss bazsalikom vagy snidling felaprítva.
Egy adag tápanyag-összetétele: 88 kcal, 4 g fehérje, 165 mg nátrium, 0 mg koleszterin; 15 g szénhidrát: 5 g rost, 8 g cukor; 3 g zsiradék: 0 g telített zsír, 2 g telítetlen zsír, 0 g többszörösen telítetlen zsír.
Gyújtsunk tüzet a faszenes grillsütőben. Keverjük össze az erőlevest, az ecetet, az olívaolajat, a fokhagymát, a sót meg a borsot, és kenjük a felét a padlizsánra, a paprikára, a cukkinire meg a hagymára. Rakjuk a zöldséget a grillrácsra, és süssük, míg pirulni kezdenek, ekkor fordítsuk meg, kenjük rá a maradék pálét, és süssük, míg pirulni kezd, és puhán ropogós lesz. Rakjuk tálra, és szórjuk rá a bazsalikomot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek