Van egy történetünk

Ellopták Harry Pottert!

ABCUjlaki Ágnes2005. 06. 10. péntek2005. 06. 10.
Van egy történetünk

Hihetetlen bűntény tartja lázban Nagy-Britanniát. Ellopták a Harry Potter-sorozat hatodik kötetét, és ezzel idő előtt kiderülhet, ki hal meg a könyv végén! Mielőtt szívükhöz kapnának az izgalomtól, vizsgáljuk csak meg, miként alakult ki ez a már-már nevetséges őrület egy kellemes, színvonalas, de azért korántsem falrengető meseregény-sorozat körül.
Annyira közismert, hogy már-már a legendák birodalmába tartozik: öt évvel ezelőtt az egyedülálló, kisgyermekes anyuka, J. K. Rowling olyan szegény volt, hogy egész nap egyetlen kávé mellett ült kislányával a kávéházban, és írta-írta regényét. A varázslótanonc kalandjait először több kiadó is visszautasította - lektoraik ma már bizonyára fejüket verik a falba. Már az első kötet kirobbanó sikert aratott, és kultuszt teremtett. Az írónő erőssége, hogy a mai gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek szimpatikus módon, krimielemekkel ötvözve, humorosan, áradó mesélőkedvvel ábrázol egy gondosan, aprólékos részleteiben felépített világot.
Az, hogy egyik-másik katolikus pap elítélte a "boszorkányvilágot" - láthatólag anélkül, hogy olvasta volna -, csak fokozta az érdeklődést. A különösen ügyes reklámozás nyomán támadt hatalmas érdeklődés óriási üzletet hozott mindenkinek, aki csak részesedett a tortából. Rowling mára Nagy-Britannia leggazdagabb asszonya lett, vagyona nagyobb, mint a királynőé. Csak az emléktárgyakból milliárdok folytak be, de persze a fő jövedelemforrás a világ szinte minden nyelvére lefordított sok millió kötet. No és a filmek, amelyeket szintén hatalmas csinnadrattával, hosszas titkolózás után mutatnak be minden alkalommal, a premiereken a legnagyobb sztárok és gyermekeik felvonultatásával hangsúlyozva az esemény jelentőségét. A filmbemutatókra szóló jegyek árusítása tömegjeleneteket okoz, sokan már előző éjszaka letáboroznak a pénztárak előtt.
S persze ugyanez a helyzet a könyvek megjelenésével is. Angliában például mindig - a boszorkányvilághoz illően - éjféli időpontban kezdik az árusítást, s ilyenkorra már felajzott tömegek várakoznak az ajtóban. Ezért is övezi hát nagy titkolózás az új köteteket, ebben maga az írónő jár élen. S itt történt a botrány, ami, bármilyen hihetetlen, kis híján emberéletet követelt. Hivatalosan csak július 16-án kezdik árusítani a hatodik, utolsó előtti kötetet, Harry Potter és a félvér herceg címmel. Ám a raktár két biztonsági őre kilopott egy példányt, és két bulvárlapnak próbálta meg eladni a szörnyű titkot: ki hal meg a végén. Akciófilmbe illő jelenetre került sor, amikor az egyik tolvaj rálőtt az újságíróra, mivel az pénz helyett rendőröket hozott. Így aztán folyik tovább a találgatás, de már mindenki Dumbledore professzor halálára tippel. Majd meglátjuk.

Ezek is érdekelhetnek