Van egy történetünk

Bűnös szerelem

ABCUjlaki Ágnes2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
Van egy történetünk

Feleségül ment tanítványához az a 43 éves amerikai tanárnő, akit 1997-ben hét és fél év börtönbüntetésre ítéltek, amiért megrontotta az akkor 12 esztendős tanítványát. Ezzel a korábban hatalmas port felvert, meg is filmesített furcsa szerelmi történet újból az újságok lapjaira került.
A történet mára eléggé ismert: az akkor 35 éves Mary Kay Letorneau-t 1997-ben tartóztatta le a rendőrség, férje feljelentése nyomán, aki megtalálta a négygyerekes asszonynak a tanítványához írt szerelmes leveleit. A nő nem tagadta, hogy gyermeket vár a színes bőrű kiskamasztól, akibe őrülten szerelmes. A bíróság hét és fél év börtönre ítélte, de hamarosan felfüggesztette a végrehajtást, elfogadva a tanárnő védőügyvédjének érvelését, aki a nő megzavarodására hivatkozott. Kiengedték a börtönből, de eltiltották a fiútól. Alig telt el néhány hét, a pár megszegte a tilalmat, így Marynek le kellett töltenie a büntetését, tavaly szabadult.
A szerelem bűnös voltához nem férhetett kétség. A mérhetetlen ellenszenvet és botrányt azonban az váltotta ki, hogy a közvélemény máig sem tudta eldönteni, mi történt itt. Különös Rómeó és Júlia kapcsolat? Pedofil bűncselekmény? A nő elmebetegsége? Valószínűleg mindhárom motívum szerepet játszik, s a megítélők ettől függően ide vagy oda voksolnak inkább. Különösen fokozta az értetlenséget, hogy az addig köztiszteletben álló, szőke, középosztálybeli, egyetemet végzett nő korábban - legalábbis látszólag - kiegyensúlyozott életet élt kertvárosi házukban férjével és négy gyermekével. Mi történhetett, hogy mindent odadobott Viliért, hogy a szamoai származású fiúcska csókja mindennél fontosabbá vált számára? Férje elhagyta, elvitte gyerekeit, akiket az asszony nyolc éve nem is látott, és soha többé nem találkozhat velük. Családja, barátai, kollégái, városa kiközösítette, az utcán röhögve mutogatnak rá, akadt, aki még bele is rúgott. És itt van Vili. A teljesen abnormális kapcsolatnak részéről is mély érzelmi alapja volt, amely kitartott hét évig úgy, hogy közben egyszer sem láthatta szerelmét. Ő egyébként mindvégig cáfolta a maga "áldozat" voltát, s azt állította, hogy párkapcsolatukban egyenrangúak a szerepek. Ma már két gyerekük van. A 43 éves Mary és a 21 éves Vili most hivatalosan is összeházasodtak. El akarnak menni Amerikából, ahol senki nem érti meg szerelmüket, új életet akarnak kezdeni valahol Európában, ahol talán nem ismerik fel őket. És reménykednek a normális életben.

Ezek is érdekelhetnek