Receptek

Olvasóink főzték

ABC2005. 09. 30. péntek2005. 09. 30.
Receptek

A világ legegyszerűbb töltött gombája

Varga Aurélné nagyatádi olvasónkat még gyermekkorában erdész keresztapja ismertette meg az erdők-mezők gombafajtáival. A felejthetetlen családi vacsorák fogásaiból háromféle töltött gombát ajánlott levelében, amelyeket természetesen nemcsak erdei, hanem tenyésztett gombából is készíthetünk. A gombával töltött gombát és a szupergyors sült gombát megtalálhatják a Vidék íze októberi számában, a harmadikkal az alábbiakban igyekszünk elcsábítani Önöket.

Hozzávalók: 10 db közepes méretű gomba, 1 fej vöröshagyma, fél pritaminpaprika, 2 db szikkadt zsemle, 3 dl tej, 2 tojás, 1 dl tejföl, olaj, só, bors, 1 csokor petrezselyem zöldje.
A gombát alaposan megtisztítom, a szárát eltávolítom. A gombafejeket enyhén megsózom, és félreteszem. A felkockázott hagymát és pritaminpaprikát az apróra vágott gombaszárral kevés olajon megdinsztelem, sóval, borssal és zöldpetrezselyemmel ízesítem. A zsemléket a tejben megáztatom, alaposan kinyomkodom, és a hagymás gombához adom, végül 2 egész tojást keverek hozzá. Utánaízesítem, és a gombafejekbe töltöm. Minden töltött gombára egy kávéskanál tejfölt teszek, és kiolajozott tűzálló tálban, 180 fokra előmelegített villanysütőben (8 fokozatú gázsütőben 5-ös fokozaton) kb. 15 perc alatt megsütöm.

Kötött leves
Pócsi Sándorné
levelében Milota község főzőcsapatára hívja fel figyelmünket, amely az ország gasztronómiai fesztiváljait járva népszerűsíti a népi ételeket. Az alábbiakban közölt levest kedvcsinálónak szánjuk, s csak annyit mondunk: érdemes a novemberi Vidék ízében keresni a régi öregektől örökölt málékásás töltött káposzta receptjét!

Végy fél kiló lisztet, üss bele 3 egész tojást, tégy bele pici sót, s gyúrd össze. Tedd félre pihenni a tésztát. Ez idő alatt tégy fel egy fazék vizet, köss csokorba petrezselyem- és zellerzöldet, rakd a vízbe és hagyd, hogy csendesen főjön. Egy kis lábasban olajon piríts hagymát. Ha kihűlt, tégy rá pirospaprikát. Ha ezzel elkészültél, vedd elő a tésztát, és nyújtsd ki szép kerek szálba. Locsold meg a hagymás zsírral, szórj rá sót, borsot, és kend szét a kinyújtott tésztán. A tészta tetejéről indulva sodord felfelé, vágd csíkokra, és köss belőle gömöket. Ha elfogyott a tészta, a megmaradt hagymás zsírt öntsd a zelleres vízbe. Pucolj meg 3 krumplit, vágd kockára és a megkötött tésztákkal együtt tedd a főzővízbe. Kicsit tovább főzzük a szokásosnál, mert a tésztának több idő kell a főzéshez. Ízlés szerint ízesítsd!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek