Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Október hava talán az utolsó az évben, amikor még friss, zamatos gyümölcsöket használhatnak a sütés szenvedélyének hódoló háziasszonyok. Nem véletlen tehát, hogy a Vidék Íze Édes ízek rovatában többek között Sághegyi szőlőtortát, borított körtetortát és szőlős borhabot ajánlunk önöknek. A lepényfélék családja azért is oly népszerű, mert az évszakok gyümölcseinek váltakozásával mindig új és új ízt kapunk.
Szilvás lepény
hóbortos módra
Hozzávalók: 3 db tojás, 10 dkg cukor, 2 dl joghurt, 1 dl olaj, 3 dl liszt, 1 csomag sütőpor, 3 csepp rumesszencia, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 csomag vaníliás cukor, 70 dkg felezett szilva, őrölt fahéj, 3 evőkanál szeletelt mandula, 10 dkg porcukor.
Ne ijedjenek meg a recept elnevezésétől! A "hóbortos" szó csupán arra a néhány csepp rumesszenciára utal, amely finom zamatot ad a tésztának. A tojásokat a cukorral habosra verem. A lisztet a joghurttal, az olajjal, a sütőporral, a szódabikarbónával és a rumesszenciával összekeverem, és a tojásos masszához adagolom. Ezután zsírpapírral kibélelt lapos jénaiba öntöm. A tetejét megszórom bőven őrölt fahéjjal és vaníliás cukorral, majd sűrűn megrakom szilvával, végül a tetejére mandulaforgácsot szórok. Előmelegített sütőben 25 percig 8 fokozatú gázsütőben 6-os erősségen (200 fokon) sütöm. Tálaláskor a tetejét megszórom porcukorral.
A szilvás lepénynek ezt az egyszerűbb formáját azoknak ajánljuk figyelmébe, akiknek nincs annyi idejük, hogy a kelesztés körülményes és sokszor sikerrel nem is kecsegtető tortúráját végigcsinálják, vagy még kezdők és bátortalanok a sütésben.
Petrovics György
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu