Receptek

Az élet élvezete sokunknál az evés öröménél kezdődik. Vagy még korábban: a sütésnél-főzésnél. Ezért arra teszünk kísérletet, hogy két lapban is közösen, önökkel együttműködve adjuk közre nagyanyáinktól örökölt tudásunkat. Kedves Olvasó, örülnénk, ha a jövőben szerzőtársunk lenne a Szabad Földben és színes havi receptújságunkban, immár a decemberi, harmadik lapszámára készülő Vidék ízében. Küldje be a család kedvenc, jól bevált receptjét! A beérkezett ételleírások között mesterszakácsunk válogat, s a legjobbakat megfőzve-megsütve, lefotózva megjelentetjük a Vidék íze Receptposta rovatában, valamint a Szabad Földben. Természetesen díjazzuk is: minden megjelent receptért 5000 forintot fizetünk. A Vidék ízében az ételek versenyeznek egymással. A fődíj 50 000 forint - ennyi jár A hónap receptje beküldőjének, meg persze a dicsőség. Várjuk leveleiket!

ABC2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Receptek

Borítékolhatjuk a bókokat

Budai Józsefné Vonyarcról gyorsan elkészíthető, laktató egytálételt küldött. A magyaros ízek kedvelőinek ajánljuk a nem éppen diétás finomságot.

Káposztás rakott krumpli
Hozzávalók: 1,5-2 kg krumpli, 20-25 dkg császárszalonna, 6-8 tojás, 50-60 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg házikolbász, 1-2 fej közepes hagyma.
Az ételt a rakott krumplihoz hasonlóan állítjuk össze. A krumplit meg a tojást megfőzzük és megtisztítjuk, a kolbászt kevés zsíron karikákra vágva megpirítjuk. Rétegezés az alábbiak szerint: alulra szeletelt bacon vagy császárszalonna, savanyú káposzta, krumpli, kolbász, tojás, krumpli, hagyma, savanyú káposzta, bacon vagy császárszalonna, a vékonyra felszeletelt füstölt szalonnát a tetejére tesszük. Forró sütőben letakarás nélkül süssük világospirosra.





Sági Erzsébet ceglédberceli könyvtáros konyhájában lengyel és sváb felmenőinek étkezési szokásai az alföldi ízekkel keverednek. A csúnya gombóc receptjét még Hannoverből hozták idetelepített ősei. Nem igényel különösebb jártasságot, és hamar elkészíthető. Nevét olvasónk akkor még óvodás kisfia adta, mert szerinte a rózsaszín gombócok látványa minden volt, csak nem szép. Ám aki elkészíti, hálás dicséretekre számíthat utolérhetetlen íze miatt.

Csúnya gombóc
Hozzávalók a tésztához: 1 kg burgonya, 1 kg liszt, 1 dl olaj, 2 tojássárgája, 1 pohár tejföl, tej, amennyit felvesz, ízlés szerint só.
A felsorolt anyagokat összegyúrom, hogy puha, nyújtható gombóctésztát kapjak. Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket: fél kilogramm maradék pörköltet ledarálok vagy eleve darált húsból készítem el a pörköltet, és megtöltöm vele a gombócokat. A hús szaftját egy pohár tejföl és kevés liszt hozzáadásával összerottyantom, majd a kifőzött gombócokra öntöm. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálalom.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek