Receptek

Az élet élvezete sokunknál az evés öröménél kezdődik. Vagy még korábban: a sütésnél-főzésnél. Ezért arra teszünk kísérletet, hogy két lapban is közösen, önökkel együttműködve adjuk közre nagyanyáinktól örökölt tudásunkat. Kedves Olvasó, örülnénk, ha a jövőben szerzőtársunk lenne a Szabad Földben és színes havi receptújságunkban, a Vidék ízében. Küldje be a család kedvenc, jól bevált receptjét! A beérkezett ételleírások között mesterszakácsunk válogat, s a legjobbakat megfőzve-megsütve, lefotózva megjelentetjük a Vidék íze Receptposta rovatában, valamint a Szabad Földben. Természetesen díjazzuk is: minden megjelent receptért 5000 forintot fizetünk. A Vidék ízében az ételek versenyeznek egymással. A fődíj 50 000 forint - ennyi jár A hónap receptje beküldőjének, meg persze a dicsőség. Várjuk leveleiket!

ABC2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Receptek

Ételmentő misszióban

Kedvenc régi receptjét küldte el Kanalas Józsefné Esztárról. A dédnagymama különleges körettel főzte a házi szárnyast. Érdemes ellesni és tovább éltetni eleink praktikáit, mi leszünk gazdagabbak tőle!

Dédike morzsókás csirkéje
Hozzávalók: 1 egész csirke, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 2 zöldpaprika, 1 csomag petrezselyem zöldje, só, bors, pirospaprika, erős paprika, őrölt köménymag, 2 tojás, liszt.
A zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát meg az összedarabolt zöldpaprikát. Meghintem pirospaprikával, borssal (én már ételízesítőt is adok hozzá), beleteszem a megmosott, lecsorgatott, feldarabolt csirkét. Sóval, őrölt köménymaggal, kevés erős paprikával fűszerezem. Fedő alatt, egy-egy pohár vízzel felengedve puhára főzöm. Közben a tojásokból és a lisztből tésztát készítek úgy, hogy nem gyúrom teljesen össze, hanem olyan morzsókásra hagyom, hogy tésztareszelőn szépen le tudjam reszelni. A csirke pörköltszaftját felengedem annyi vízzel, hogy a beletett reszelt tésztát ellepje. Beledobom az apróra vágott petrezselyem zöldjét, öt percig lassú tűzön együtt főzöm. Ha kell, utánaízesítem, és kész is a finom egytálétel.

Suskó Zsuzsa Budapesten él, de rajong a vidéki konyháért. Szívesen készít ízekben gazdag, szaftos halételeket.

Süllő bakonyiasan
Hozzávalók: 1,2 kg süllő, 10 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 30 dkg sampinyon gomba, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, édesnemes pirospaprika, 1 csomag petrezselyem zöldje, só.
A megtisztított süllő húsát a gerinccsontról lefejtjük, bőrét lenyúzzuk, sóval bedörzsöljük. A halszeleteket vajjal kikent tűzálló edénybe helyezzük. Közben a süllő fejét, farkát, gerinccsontját kevés vízben kifőzzük. Az apróra vágott hagymát a vajban világos sárgára pirítjuk, majd rászórjuk a felszeletelt gombát. Amikor átforrósodott, hozzáadunk ízlés szerint pirospaprikát, apróra vágott petrezselyem zöldjét. Felöntjük a halcsont leszűrt levével, hozzáadjuk a liszttel elkevert tejfölt, majd felforraljuk. Ha szükséges, utánasózzuk, majd a mártást ráöntjük a halszeletekre. Sütőben, közepes hőfokon mintegy 20 percig pároljuk. Ha elkészült, galuskakörettel tálaljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek