Receptek

Ha jut idő, és ha nem

ABC2006. 01. 06. péntek2006. 01. 06.
Receptek

Jurth György kesznyéteni olvasónk több saját ételkompozíciója közül egy kissé időigényes, ám különleges fogást választottunk a pacalrajongók örömére.

Rántott pacal sült zöldséggel
Hozzávalók: 1 kg szép fiatal pacal, fokhagyma, babérlevél, só, bors, 2 tojás, 15 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, olaj a sütéshez.
A szép fiatal pacalt a megfelelő módon előkészítjük (tisztítjuk, forrázzuk stb.). Ha már konyhakész, tenyérnyi darabokra, kis téglalapokra vágjuk. Közepüket két helyen hosszában bevágjuk, majdnem a széléig. Fokhagymás, babéros lében - só nélkül - puhára abáljuk. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, kissé megborsozzuk, majd hagyományos módon bepanírozzuk és kirántjuk. Csak utána sózzuk! Sült hasábburgonya, tartár- vagy zellermártás illik hozzá. Melegen a legjobb. Közben két közepes sárgarépát és petrezselyemgyökeret megtisztítunk. Hosszában kétfelé vágjuk. (Friss zöldséget használjunk.) Közepes lángon, bő olajban barnáspirosra sütjük. Ha kezd itt-ott színesedni, azonnal jó lesz! A pacal mellé kínálva érdekes, finom ízeket ad.

Miskó Terézia Budapestről minden alkalomra megfelelő és olcsó, gyorsan elkészíthető, kiadós édességreceptet ajánl.

Gyors omlós sütemény
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 2 tojás, 3 dkg kakaópor, tej, jófajta baracklekvár.
Rászitáljuk a lisztet a gyúródeszkára, hozzáadjuk a sütőport, a vaníliás és porcukrot, és jól összekeverjük. Azután a margarinnal és a tojásokkal összegyúrjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik adagot összedolgozzuk a kakaóporral. A tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk, és szép cakkos kiszúróval kiszúrjuk. A fehér részt is kinyújtjuk, megkenjük tejjel, meghintjük porcukorral, és kiszaggatjuk. Akkor szép a sütemény, ha a világos színűt középen gyűrűvel kiszúrjuk. Nem túl meleg sütőben sütjük (csak 2-3 percig). Ha kihűltek a korongocskák, egy sötét és egy világos darabot lekvárral összeragasztunk. Két süteményestálra elegendő lesz belőle. Ha csak kevés vendéget várunk, elég a fele is. A másik felét folpackba csomagolva eltehetjük a mélyhűtőbe. A kész sütemény selyempapírral kibélelt fémdobozban sokáig eláll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek