Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A biharnagybajomi Guruczi Antalné különleges leveséhez érdemes hozzáfogni. Beküldője anyai nagyanyjától tanulta, aki kész zsír helyett szalonnát "pergelt", és az apróra vágott, kisütött szalonna tepertőin készítette a levest. Olvasónk unokáinak ez az egyik kedvenc étele.
Hurkatésztaleves
Hozzávalók: krumpli, zsír, bors, só, pirospaprika, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 közepes sárgarépa, 1 közepes petrezselyem, néhány szál petrezselyem zöldje, 1 zöldpaprika, 1 tojás, liszt.
Először a tésztát készítem el: a tojásból liszttel tésztát gyúrok. Elnyújtom, majd olvasztott zsírral vékonyan megkenem. Megsózom, megpaprikázom (persze csak mértékletesen), megborsozom ízlés szerint. Ezután kétujjnyi csíkokat vágok belőle, amelyeket félbehajtok, és azután sodrom egyik kezemmel előre, a másikkal hátrafelé, így lesz szép csigavonalú. Amikor mindet összesodortam, kb. másfél centisekre vágom. Otthagyom a nyújtódeszkán, míg felteszem a levest. Először is meghámozom a krumplit (a mennyisége attól függ, hány főre főzök). Megtisztítom a zöldségeket, összekötöm a petrezselyem zöldjét. Egy lábasba teszek egy evőkanál zsírt, apróra vágom a vöröshagymát, megdinsztelem. Amikor kész, ráteszek egy csapott evőkanál pirospaprikát, és felengedem vízzel. Belerakom a krumplit, répát, petrezselyemgyökeret, amit szintén összevágtam, és megsózom. Mikor fél fövésben vannak, akkor teszem bele az előre elkészített kis hurkatésztákat, a zöldpaprikát és az összekötött petrezselyemlevelet. Ezután kb. húsz perc alatt puhára főzöm. Nincs előírva, hogy kevesebb vagy több leve legyen, mert ha sok lenne benne a belevaló, egytálételnek is megteszi.
Nyulné Balaskó Veronika Győrből szintén az unokái kedvére süti az Olgika kifliket. Olgi néni már régen nem él, de emlékét finom süteménye őrzi. Egyszerű az elkészítése, és akkor a legjobb, ha áll egy kicsit (persze ahhoz el kellene dugni).
Olgi néni gesztenyés kiflije
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 23 dkg gesztenyemassza, 21 dkg finomliszt, 21 dkg rétesliszt, porcukor, csokoládé.
A két tojássárgáját, a vajat és a porcukrot habosra keverjük. Beletesszük az áttört gesztenyemasszát, az összeszitált liszteket, és az egészet jól elkeverjük. A tésztából apró kifliket formázunk. Gyengén kikent tepsibe rakjuk, és meleg sütőben világosbarnára sütjük.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu