A Tower féltett hollói

Van miért aggódniuk a briteknek: a madárinfluenza miatt veszélybe kerültek a Tower híres hollói. London egyik legnagyobb nevezetessége nemcsak a koronaékeszereket őrző kincstáráról s kivégzőhelyeiről híres, hanem hat fekete hollójáról is.

ABCUjlaki Ágnes2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
A Tower féltett hollói

Fennmaradt egy legenda még a kelta időkből: addig áll Anglia, míg meg nem zavarják Bran, a háború holló alakját öltő istenének nyugalmát. Ezért a szigetországban törvény gondoskodik az istenség és a birodalom jó viszonyáról. II. Károly király a XVII. században törvényt hozatott a parlamenttel arról, hogy a Towerben állandóan hat hollónak kell élnie, amelyeknek biztonságát és jólétét az állam szavatolja. És azóta, négyszáz éve, így is van!
A jelenlegi hollók - név szerint Branwen, Hugine, Munin, Gwillum, Thor és Baldrick, valamint a pótholló, Cedric - hírhedten barátságtalan, sőt kifejezetten undok jószágok. A hatalmas középkori vár belső udvarának zöld gyepén tanyáznak, s igencsak úri dolguk van. Mindennap nyers hússal és vérbe áztatott madártápkeksszel etetik őket, hetente kapnak egy tojást és időnként egy nyulat, mivel a szőr jót tesz az emésztésüknek. Szárnyukat megnyirbálták, nehogy egy óvatlan pillanatban kirepüljenek a Tower udvarából. Huszonegy évi rabság után 1981-ben egy közülük így is meglógott. Úgy látszik, a mindennapi terített asztalnál jobban vonzotta a szabadság (utoljára egy kocsma tetején látták). Volt aztán egy George nevű madár, amelyet összeférhetetlen, krakéler természete és állandó civakodása miatt el kellett ajándékozni. Egyébként e madarak sokáig élnek, akadt köztük már 44 évet megélt matuzsálem is.
Mivel a mogorva holló uraságok elvesztése szörnyű csapás lenne a brit birodalom számára, nem kockáztathatják a fertőzést. A szabadból beköltöztették hát őket egy nagy, zárt röpdébe, ahol nem érintkezhetnek a vándormadarakkal. A Tower főmadarásza elmondta, nem szívesen fosztották meg a rajongókat meg a turistákat a jól ismert látványtól, de nem árt az óvatosság. Hiszen a legfontosabb, hogy ország-világ tudja, jól vannak, ezért hát a briteknek nem kell félniük: Anglia örök!