Receptek

Lakodalomra is ajánljuk

ABC2006. 03. 31. péntek2006. 03. 31.
Receptek

Eperjesi Béláné Edelényből a dédimama százéves receptjének titkait osztja meg olvasóinkkal. Lakodalmak és nagy ünnepek idején sütötték ezt az édességet, amely néhány napos puhulás után lesz igazán tökéletes. (A szerkesztő megjegyzése: a mi családunk csíktészta néven ismerte és imádta ezt a csodát! Gyerekkorom óta tartó vonzalmam minden karamelles íz iránt ide vezethető vissza.)

Ötsoros sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt, 8 dkg zsír, 8 dkg cukor, 1 csomag szalajka (szalalkáli), 1 tojás, tej.
A töltelékhez: 25 dkg cukor, 5 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, 5 dl tej, 10 dkg vaj, 1 vaníliás cukor, citromlé.
A tészta hozzávalóit tejjel összegyúrjuk, öt cipóba vágjuk, és egy kicsit pihentetjük. Vékonyra elsimítjuk, és lisztezett tepsiben kis lángon egyenként megsütjük a lapokat. Hamar megsül, vigyázzunk, meg ne égjen. A töltelékhez megpirítjuk a cukrot, 2 dl vízzel kissé sűrűre felfőzzük. Egy másik lábasban elkeverjük a tejet a liszttel és a cukorral, majd sűrűre főzzük. Langyosan összekeverjük a kihűlt karamellel, hozzáadjuk a vajat, a vaníliás cukrot és ízlés szerint citromlét. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat. (A tésztát lehet kakaóval is ízesíteni, és a cukorpirítás helyett egy kis rumaroma meg vaníliás cukor is megfelel.)

Szalóki Lajosné budapesti levélírónk a család kedvelt halételének receptjével szorgalmazná a hazai halfogyasztás növelését. Amur vagy busa húsából a legfinomabb a melegen és hidegen egyaránt tálalható fogás.

Halszeletek dömsödi módra
Hozzávalók: 1 kg hal, liszt, pirospaprika, 3-4 babérlevél, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 csipetnyi majoránna, őrölt kömény, őrölt bors, só, ecet, olaj a sütéshez.
A kétujjnyi darabokra szeletelt halat, illetve halfilét jól besózzuk, és egy-két óráig állni hagyjuk. A szeleteket paprikás lisztben megforgatjuk, mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük kevés olajon. Teflonlábasban a sült halszeleteket sorba lerakjuk, meghintjük majoránnával, borssal, köménnyel, rádobjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket és a babérlevelet. Körülbelül 3 dl ecetes vízzel leöntjük. (3 dl vízhez 2 evőkanál ecetet öntsünk.) Lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, amíg a leve el nem fő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek