Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Szemán Imréné olvasónk Tiszacsegéről küldte az egyszerűen elkészíthető, mustárral-tejföllel pikáns ízűvé varázsolt lencsefőzelék receptjét. Az étel egy óra alatt elkészül. Még finomabb, ha füstölt hús levében fő vagy füstölt húst főzünk bele.
Mustáros lencsefőzelék
Hozzávalók: 50 dkg lencse, 1 babérlevél, 3 evőkanál liszt, 1-2 csipetnyi cukor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál paprika, 4 dkg zsír, mustár, 1 evőkanál ecet, 1 dl tejföl, só.
A lencsét átválogatom, váltott vízben megmosom, és beáztatom. Bő hideg vízben felteszem főni. Megsózom, babérlevelet teszek bele, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára főzöm. Cukorral pirított barna mártást készítek, amelyet finomra vágott vöröshagymával és egy kevés pirospaprikával ízesítek. A főzeléket berántom, felforralom, mustárral, cukorral, ecettel ízesítem. Végül hozzáadom a tejfölt, jól összeforralom.
Valaczka Sándor nyugállományú honvéd főtörzszászlós Nagyorosziból küldte édesanyjától és nagyanyjától tanult, máig kedvenc étele leírását. A vakarcs frissen sülve teával vagy forralt borral nagyon jó, de kihűlve is élvezetes marad.
Vakarcs
Hozzávalók: 1 kg burgonya, liszt, 1 tasak szárított élesztő, 1 púpozott evőkanál zsír, 1 tojás, só, bors.
Az enyhén sós vízben megfőzött, kockára vágott burgonyát áttörjük. Az élesztőt 1,5-2 dl langyos vízben felfuttatjuk, zsírral, sóval, borssal, a langyosra hűlt burgonyával összedolgozzuk. Annyi lisztet tegyünk hozzá, hogy nyújtható legyen. Az összeállított tésztát megfelezzük. Adagonként elnyújtjuk, és zsiradékkal enyhén kikent lemeztepsibe tesszük (két tepsivel lesz belőle). Tetejét átlósan becsíkozzuk, és tojással megkenjük. Némi pihentetést követően előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. A kisült tésztát tenyérnyi darabokra szaggatjuk (nem vágjuk).
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu