Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Javában tombol a kánikula, érthető, hogy a nagy melegben nehezünkre esik odaállni a tűzhelyhez és délutánokat eltölteni a befőttesüvegek társaságában. Ennek ellenére reméljük, hogy receptjeinket bogarászva - és a szűkös napokra is gondolva - mégis kedvet kapnak a nyári tartósításhoz.
Sárgadinnyedzsem
Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 1 citrom leve, fél rúd vanília, 60 dkg cukor, 1 evőkanál rum.
Egy kiló megmosott sárgadinnyét meghámozunk és kimagozunk. Húsát kockákra vágjuk, lábasba öntjük, és erős lángon, állandóan kevergetve a levét elpárologtatjuk. Ekkor hozzáadjuk egy citrom kicsavart levét - vigyázva, nehogy mag kerüljön bele, mert megkeseríti -, a vaníliarudat, a cukrot, és még 10 percig forraljuk. Meleg vízbe állított üvegekbe merjük, és egy evőkanál rummal meglocsoljuk a tetejét. Lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Aranysárga, a fügéhez hasonló ízű dzsemet kapunk.
Paradicsomos tök
Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 50 dkg paradicsom, 10 dkg vöröshagyma, 2 babérlevél, 1 teáskanál só.
A meghámozott, kimagozott tököt legyaluljuk, megmérjük, és a kis kockákra vágott paradicsommal meg vöröshagymával összekeverve felforraljuk. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. (Minden kiló tökhöz a hozzávalókban megadott aránypár szerint bővítsük a mennyiségeket.) Hárompercnyi forralás után forrón üvegekbe töltjük, és lezárva, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni három napig. Télen kiváló főzelék készíthető belőle.
Szárított gomba
A gombát szárazon megtisztítjuk, esetleg vékonyan meg is hámozzuk. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, s rácsra terítve, tűző napon vagy sütőben, 40-60 fokos hőmérsékleten - időnként átforgatva - teljesen kiszárítjuk. Szokás a gombaszeleteket vékony zsinórra fűzve is szárítani, de ilyenkor is fontos, hogy az egyes darabok ne érjenek egymáshoz, ne gátolják egymás szellőzését. Egykilónyi nyersanyagból 7-13 dkg szárított gomba lesz.
Rostos őszibaracklé
Hozzávalók: 5 dl gyümölcspép, 1 l víz, 30 dkg cukor, csipet citromsav.
A jó érett őszibarackot megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, a magját kiszedjük, és turmixgéppel összetörjük. Az így kapott pép minden 5 decijéhez 1 liter vizet, 30 dkg cukrot, csipet citromsavat keverünk, és az egészet felforraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu