Receptek

Üvegbe zárjuk a nyarat

ABC2006. 07. 28. péntek2006. 07. 28.
Receptek

Javában tombol a kánikula, érthető, hogy a nagy melegben nehezünkre esik odaállni a tűzhelyhez és délutánokat eltölteni a befőttesüvegek társaságában. Ennek ellenére reméljük, hogy receptjeinket bogarászva - és a szűkös napokra is gondolva - mégis kedvet kapnak a nyári tartósításhoz.

Sárgadinnyedzsem


Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 1 citrom leve, fél rúd vanília, 60 dkg cukor, 1 evőkanál rum.

Egy kiló megmosott sárgadinnyét meghámozunk és kimagozunk. Húsát kockákra vágjuk, lábasba öntjük, és erős lángon, állandóan kevergetve a levét elpárologtatjuk. Ekkor hozzáadjuk egy citrom kicsavart levét - vigyázva, nehogy mag kerüljön bele, mert megkeseríti -, a vaníliarudat, a cukrot, és még 10 percig forraljuk. Meleg vízbe állított üvegekbe merjük, és egy evőkanál rummal meglocsoljuk a tetejét. Lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Aranysárga, a fügéhez hasonló ízű dzsemet kapunk.


Paradicsomos tök

Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 50 dkg paradicsom, 10 dkg vöröshagyma, 2 babérlevél, 1 teáskanál só.

A meghámozott, kimagozott tököt legyaluljuk, megmérjük, és a kis kockákra vágott paradicsommal meg vöröshagymával összekeverve felforraljuk. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. (Minden kiló tökhöz a hozzávalókban megadott aránypár szerint bővítsük a mennyiségeket.) Hárompercnyi forralás után forrón üvegekbe töltjük, és lezárva, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni három napig. Télen kiváló főzelék készíthető belőle.


Szárított gomba

A gombát szárazon megtisztítjuk, esetleg vékonyan meg is hámozzuk. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, s rácsra terítve, tűző napon vagy sütőben, 40-60 fokos hőmérsékleten - időnként átforgatva - teljesen kiszárítjuk. Szokás a gombaszeleteket vékony zsinórra fűzve is szárítani, de ilyenkor is fontos, hogy az egyes darabok ne érjenek egymáshoz, ne gátolják egymás szellőzését. Egykilónyi nyersanyagból 7-13 dkg szárított gomba lesz.


Rostos őszibaracklé

Hozzávalók: 5 dl gyümölcspép, 1 l víz, 30 dkg cukor, csipet citromsav.

A jó érett őszibarackot megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, a magját kiszedjük, és turmixgéppel összetörjük. Az így kapott pép minden 5 decijéhez 1 liter vizet, 30 dkg cukrot, csipet citromsavat keverünk, és az egészet felforraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek