Nem hiányozhat a polcról

Végéhez közeledik a nyár, a legmelegebb és legbőségesebb évszak finomságai is fogyóban vannak. Azonban van néhány dolog, ami nem hiányozhat a téli kamra polcairól. A tök, padlizsán, paradicsom és paprika eltevéséről mikor gondoskodnánk, ha nem augusztus utolsó napjaiban, amikor a legízesebbek és - nem utolsósorban - a legolcsóbbak.

ABC2006. 08. 25. péntek2006. 08. 25.
Nem hiányozhat a polcról

Lecsó télire

Hozzávalók: paprika, paradicsom, só, szalicil.

Az alaposan megmosott, kicsumázott zöldpaprikát és a feleannyi paradicsomot négyfelé vágjuk, és egy nagy edényben egyszerre főzzük. Annyi sót teszünk bele, hogy jó ízű legyen. Felforraljuk, de a zöldségeket nem főzzük teljesen puhára, éppen csak roppanósra, majd meleg vízbe állított üvegekbe töltjük. A tetejére csipetnyi szalicilt szórunk, lekötözzük, és száraz gőzbe rakjuk három napra. Télen lecsónak, pörköltök ízesítéséhez használható - csak ne tévesszük szem elől, hogy egyszer már megsóztuk!


Padlizsánkrém

Hozzávalók: padlizsán, só, őrölt bors, fokhagyma, citromlé, olíva-vagy napraforgóolaj, szalicil.

A padlizsánt a sütőben héjában megsütjük, majd meghámozzuk, fakéssel apróra vágjuk és megmérjük. Sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával, citromlével ízesítjük, és minden kilóhoz fél deci olíva- vagy napraforgóolajat öntve teljesen pépesre turmixoljuk. Még melegen üvegekbe töltjük, a tetejére csipetnyi szalicilt szórunk, és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje. Ennek az alapkrémnek az ízesítése változtatható: használhatunk hozzá mustárt, majonézt, hasonló módon megsütött, hártyás héjától megszabadított zöldpaprikát is. Hideg sültekhez, szendvicsekhez, pirított kenyérrel hideg előételként tálalható.


Paradicsomos tök

Hozzávalók: tök, paradicsom, vöröshagyma, babérlevél, só, őrölt bors.

A meghámozott, kibelezett tököt meggyaluljuk, megmérjük, és kis kockákra vágott paradicsommal meg vöröshagymával összekeverve felforraljuk, babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük. Minden kiló tökhöz 50 dkg paradicsomot, 10 dkg vöröshagymát, 2 babérlevelet, 1 kiskanál sót számítunk. Hárompercnyi forralás után azon forrón csavaros üvegekbe töltjük, és lezárva, vízfürdőben a forrástól számítva húsz percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni. Télen kiváló főzelék készíthető belőle.

Ezek is érdekelhetnek