Receptek

Mérlegen a tyúktojás

ABC2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Receptek

Miskó Terézia budapesti olvasónk barátnőivel együtt igen szereti a túróval készülő fogásokat, süteményeket. Kísérletező kedvű főzőtársaknak érdemes kipróbálni az alábbit.

Paprikás bárányhús kapros túrógaluskával

Hozzávalók:
A paprikáshoz:
50 dkg báránycomb, 1 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, 2 dl tejföl, 2 kanál liszt, olaj, só.
A túrógaluskához: 50 dkg túró, 25 dkg liszt, 1 tojás, 1 dl tejföl, 1 csokor kapor, 5 dkg vaj, só.

A báránycombból, ügyesen, szép szeleteket vágunk. Kiverjük, besózzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajon mindkét oldalukon kissé átsütjük őket. A megmaradt olajban a finomra vágott hagymát sárgára pirítjuk. Meghintjük pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Beletesszük a hússzeleteket, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, a húst kiemeljük a serpenyőből, a maradék mártást behabarjuk a tejföllel, és kiforraljuk. A galuskához az áttört túrót a tojással, tejföllel, finomra vágott kaporral, kevés sóval és liszttel jól egybedolgozzuk. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. Leszűrjük, majd forró vajjal jól elkeverjük.


Szim Sándorné Nyírbéltekről sok régi ételleírást ismer, az alábbi sült édes tészta receptje csaknem százesztendős. A sütemény mércéje a tojás: ahány deka, annyi legyen a hozzávalók közül a liszt, a cukor meg a vaj súlya.

Fedák-lepény

Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás (1 db kb. 5-6 dkg), cukor, vaj, liszt, 1 csomag vaníliás cukor, mandula, cseresznye vagy meggy.
A tetejére: 8 tojásfehérje, 6 evőkanál cukor.

Veszünk 6 tojást, és ugyanannyi súlyú cukrot, vajat és lisztet. A sárgáját a vajjal jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a keményre felvert tojásfehérjéket, azonkívül a lisztet. Megfelelő méretű tepsibe úgy kétujjnyi vastagon beletesszük a tésztát. Meghintjük vagdalt vagy törött mandulával. (Belerakhatunk kimagozott cseresznyét vagy meggyet is.) Megsütjük, és ezután kenjük rá a 8 tojásfehérjéből meg a 6 kanál cukorból vert kemény habot. Még néhány percre a sütőbe tesszük. Szép kockákra vágjuk.

Ezek is érdekelhetnek