Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nádasdladányból Németh Istvánné ínycsiklandó magvas süteménye leírását küldte el, amely kiváló kísérője lehet egy csésze forró teának vagy kakaónak.
Aszalt gyümölcsös kenyér
Hozzávalók:
A kb. 1,5 kg-os kenyérhez: 50 dkg rozsliszt, 25 dkg búzaliszt, fél csomag élesztő, 3 dl víz, 6 dkg kristálycukor vagy méz, csipetnyi só.
A töltelékhez: 25 dkg aszalt körte, 20 dkg füge, 25 dkg kimagozott aszalt szilva, 13-13 dkg mogyoró, datolya, mazsola és kandírozott narancs- meg citromhéj, kb. 2 g őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál fahéj, bő 5 cl rum, liszt.
Előkészítésként az aszalt körtét fél órán át vízben pároljuk, azután leszűrjük. Szárazra itatjuk, majd a többi gyümölccsel együtt apróra vagdaljuk. A gorombára vágott mogyoróval, a rummal és a fűszerekkel együtt tálba tesszük, majd 24 órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap a sütőt 180 fokra melegítjük. A kétfajta lisztet egy tálba tesszük, összekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt langyos vízzel elkeverve feloldjuk, kevés liszttel összekeverjük, meleg helyre tesszük, és félórát kelesztjük. Azután az elkészült kovászt a lisztkeverékkel, a cukorral meg a sóval sima tésztává dolgozzuk. Meleg helyen újabb fél órát pihentetjük, majd belekeverjük a gyümölcsdarabokat. Újabb fél órát kelesztjük, azután tetszés szerint veknit vagy cipót formálunk belőle.
Belisztezett tepsibe tesszük. Egyenletesen meghintjük a liszttel, majd a másik oldalára fordítjuk, és ezt is megszórjuk liszttel, ezután 180 fokra előmelegített sütőben egy óra alatt készre sütjük. Csak akkor szeleteljük fel a gyümölcskenyeret, amikor már teljesen kihűlt.
Horváth Andrea fertőszéplaki olvasónk vendégváró falatkái 15 perc alatt elkészíthetők.
Diós sajtgombócok
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg reszelt rokfort, 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg darált dió, 1-2 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fehér bors.
A juhtúrót villával összetöröm, majd kevés tejföllel összekeverem. Hozzáadom a reszelt sajtokat, a megtisztított, összezúzott fokhagymát és a fűszereket, végül a darált diót. A masszának formázhatónak kell lennie. Nedves kézzel kis gombócokat alakítok belőle, majd salátával bélelt tálra halmozom. Befedem fóliával, és a hűtőszekrényben néhány óráig dermesztem. Fogpiszkálót szúrok bele, úgy tálalom.
Kőtelekről küldte Vallyonné Lóczi Ildikó az ajándékképpen vagy az ünnepi asztal díszéül elkészíthető mézes figurát. Noha a leírása kissé bonyolultnak tűnik, valójában egyszerűen elkészíthető és természetesen megehető.
Mézeskalács karácsonyfa
Hozzávalók:
A tésztához: 1 kg liszt, 50 dkg méz, 30 dkg kristálycukor, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 2 dkg szalalkáli, 1 kiskanál szódabikarbóna pici tejben feloldva, 2-3 evőkanál baracklekvár, őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió-virág, ánizs, 1 citrom reszelt héja.
A mázhoz: 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 2-3 dkg rizsliszt.
A tésztához valókat egy tálban jól összedolgozzuk, és egy napig hideg helyen (hűtőben) állni hagyjuk. Közben rajzlapból kivágunk 1 arasznyi átmérőjű, hatágú csillagot nem túl hegyes csúcsokkal, majd még 6 darabot, de egyre kisebb méretűeket. A legkisebb kb. 5 cm átmérőjű legyen. A tészta felét kivesszük, még egyszer átgyúrjuk, és lisztes deszkán 4-5 mm vastagra kinyújtjuk. A csillagformákat a kinyújtott tésztára fektetve éles késsel körülvágjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük. Külön sütünk 1 db 3 cm-es átmérőjű, talpnak való kört és 5 db 1 cm-es átmérőjűt. A még langyos csillagokat egymás fölé, egy hurkapálcára fűzzük úgy, hogy közéjük 1-1 kis korong is kerüljön. Végül a hurkapálcát a talpba rögzítjük, felállítjuk a fát, és megvárjuk, amíg kihűl.
A mázhoz a tojásfehérjét állandó keverés mellett kikeverjük a porcukorral, majd a rizslisztből annyit adagolunk, hogy sűrű, nem cseppfolyós masszát kapjunk. Ezt a masszát nejlonzacskóba töltjük, melynek egyik csücskét egy picit levágjuk. Ezzel díszítjük, behavazzuk a fát. A tetejébe gyertyát illeszthetünk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu