Receptek

Biztos a siker

ABC2006. 12. 15. péntek2006. 12. 15.
Receptek

Nádasdladányból Németh Istvánné ínycsiklandó magvas süteménye leírását küldte el, amely kiváló kísérője lehet egy csésze forró teának vagy kakaónak.

Aszalt gyümölcsös kenyér

Hozzávalók:
A kb. 1,5 kg-os kenyérhez:
50 dkg rozsliszt, 25 dkg búzaliszt, fél csomag élesztő, 3 dl víz, 6 dkg kristálycukor vagy méz, csipetnyi só.
A töltelékhez: 25 dkg aszalt körte, 20 dkg füge, 25 dkg kimagozott aszalt szilva, 13-13 dkg mogyoró, datolya, mazsola és kandírozott narancs- meg citromhéj, kb. 2 g őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál fahéj, bő 5 cl rum, liszt.

Előkészítésként az aszalt körtét fél órán át vízben pároljuk, azután leszűrjük. Szárazra itatjuk, majd a többi gyümölccsel együtt apróra vagdaljuk. A gorombára vágott mogyoróval, a rummal és a fűszerekkel együtt tálba tesszük, majd 24 órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap a sütőt 180 fokra melegítjük. A kétfajta lisztet egy tálba tesszük, összekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt langyos vízzel elkeverve feloldjuk, kevés liszttel összekeverjük, meleg helyre tesszük, és félórát kelesztjük. Azután az elkészült kovászt a lisztkeverékkel, a cukorral meg a sóval sima tésztává dolgozzuk. Meleg helyen újabb fél órát pihentetjük, majd belekeverjük a gyümölcsdarabokat. Újabb fél órát kelesztjük, azután tetszés szerint veknit vagy cipót formálunk belőle.
Belisztezett tepsibe tesszük. Egyenletesen meghintjük a liszttel, majd a másik oldalára fordítjuk, és ezt is megszórjuk liszttel, ezután 180 fokra előmelegített sütőben egy óra alatt készre sütjük. Csak akkor szeleteljük fel a gyümölcskenyeret, amikor már teljesen kihűlt.

Horváth Andrea fertőszéplaki olvasónk vendégváró falatkái 15 perc alatt elkészíthetők.

Diós sajtgombócok

Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg reszelt rokfort, 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg darált dió, 1-2 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fehér bors.

A juhtúrót villával összetöröm, majd kevés tejföllel összekeverem. Hozzáadom a reszelt sajtokat, a megtisztított, összezúzott fokhagymát és a fűszereket, végül a darált diót. A masszának formázhatónak kell lennie. Nedves kézzel kis gombócokat alakítok belőle, majd salátával bélelt tálra halmozom. Befedem fóliával, és a hűtőszekrényben néhány óráig dermesztem. Fogpiszkálót szúrok bele, úgy tálalom.

Kőtelekről küldte Vallyonné Lóczi Ildikó az ajándékképpen vagy az ünnepi asztal díszéül elkészíthető mézes figurát. Noha a leírása kissé bonyolultnak tűnik, valójában egyszerűen elkészíthető és természetesen megehető.

Mézeskalács karácsonyfa

Hozzávalók:
A tésztához:
1 kg liszt, 50 dkg méz, 30 dkg kristálycukor, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 2 dkg szalalkáli, 1 kiskanál szódabikarbóna pici tejben feloldva, 2-3 evőkanál baracklekvár, őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió-virág, ánizs, 1 citrom reszelt héja.
A mázhoz: 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 2-3 dkg rizsliszt.

A tésztához valókat egy tálban jól összedolgozzuk, és egy napig hideg helyen (hűtőben) állni hagyjuk. Közben rajzlapból kivágunk 1 arasznyi átmérőjű, hatágú csillagot nem túl hegyes csúcsokkal, majd még 6 darabot, de egyre kisebb méretűeket. A legkisebb kb. 5 cm átmérőjű legyen. A tészta felét kivesszük, még egyszer átgyúrjuk, és lisztes deszkán 4-5 mm vastagra kinyújtjuk. A csillagformákat a kinyújtott tésztára fektetve éles késsel körülvágjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük. Külön sütünk 1 db 3 cm-es átmérőjű, talpnak való kört és 5 db 1 cm-es átmérőjűt. A még langyos csillagokat egymás fölé, egy hurkapálcára fűzzük úgy, hogy közéjük 1-1 kis korong is kerüljön. Végül a hurkapálcát a talpba rögzítjük, felállítjuk a fát, és megvárjuk, amíg kihűl.
A mázhoz a tojásfehérjét állandó keverés mellett kikeverjük a porcukorral, majd a rizslisztből annyit adagolunk, hogy sűrű, nem cseppfolyós masszát kapjunk. Ezt a masszát nejlonzacskóba töltjük, melynek egyik csücskét egy picit levágjuk. Ezzel díszítjük, behavazzuk a fát. A tetejébe gyertyát illeszthetünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek