Receptek

ABC2007. 02. 16. péntek2007. 02. 16.
Receptek

Veszprémvarsányból Németh Gyuláné kenyérre kenhető, hideg krémjét érdemes nagyobb adagban elkészíteni. Tapasztalata szerint 5-6 darab, 25 dkg-os margarinos műanyag pohár telik meg az egy füst alatt elkészülő kencéből.

Tepertőkrém

Hozzávalók: 1 kg tepertő, 7-8 főtt tojás, 1 doboz 25 dkg-os margarin, 3-4 gerezd fokhagyma, diónagyságú vöröshagyma, ízlés szerint só, bors, mustár, Piros Arany.

A tepertőt, a főtt tojást, a vörös- és a fokhagymát ledaráljuk, majd a margarinnal együtt az egészet fakanállal jól kikeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, törött borssal, mustárral, Piros Arannyal. Igény szerinti adagokban a mélyhűtőben lefagyasztjuk. Az azonnali fogyasztásra szánt mennyiséget a normál hűtőtérben tartjuk.

Tóth Ferencné Tapolcáról küldte el a család egyik kedvenc süteményének receptjét. A rácscsal díszített, lekvárral megkent diós pite ízét a citrom és a fahéj illata teszi ellenállhatatlanná.

Diós pite

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja és leve, házi barack- vagy málnalekvár.
A töltelékhez: 20 dkg cukor, 4 tojás, 15 dkg őrölt dió, 1 vaníliás cukor, kevés rumaroma, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.

A tészta hozzávalóit (a lekvár kivételével) összegyúrjuk. Gyermekököl nagyságú tésztát félreteszünk, ebből lesznek a rácsok. A tepsibe nyújtott maradék tésztát házi barack- vagy málnalekvárral gazdagon megkenjük. A tetejére simítjuk a diós tölteléket: ehhez először a cukrot a tojássárgájákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a diót, a vaníliás cukrot, a rumaromát meg a fahéjat. Könnyedén összekeverjük a tojásfehérjék keményre felvert habjával. A töltelék tetejére tesszük a maradék tésztából sodort rácsokat. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek