Receptek

ABC2007. 02. 02. péntek2007. 02. 02.
Receptek

Domoszlai Istvánné Tarnaszentmáriáról főtt krumpliból, gombapörköltből készülő egytálételt ajánl olvasóink figyelmébe, melyet ő általában felszeletelve, salátával kínál.

Gombával töltött burgonyás tekercs

Hozzávalók: 70 dkg burgonya, kb. 20 dkg liszt, 1 tojás, 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg margarin, só, őrölt bors, 1 mokkáskanál pirospaprika.

A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és egy csipet sóval még melegen áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet meg a tojást, alaposan összedolgozzuk, majd belisztezett deszkán 2-3 centi vastagra kinyújtjuk. A megtisztított, apróra vagdalt hagymát 2 dkg margarinon megfonnyasztjuk. Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Ezután a gombapörköltet a burgonyás tésztára rásimítjuk, szorosan feltekerjük, majd egy kivajazott sütőlemezre tesszük. A tekercs tetejét megkenjük a maradék olvasztott margarinnal, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve tíz percig pihentetjük, utána szeleteljük.

Losonczy Béláné szigetbecsei olvasónk a disznótorok idején a friss hájból készíthető sütemény illatára emlékeztet, amely házi szilvalekvárral megtöltve az igazi. A hájas tészta receptjéhez pedig a nem túl kövér állat hája a legalkalmasabb.

Hájas tészta

Hozzávalók: 50 dkg háj, 60 dkg finomliszt, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tízszázalékos ételecet, langyos víz, csipetnyi só és cukor, lekvár vagy diókrém, porcukor.

A megtisztított hájat ledaráljuk. 20 dkg liszttel összegyúrjuk, majd 3 részre osztjuk. A maradék lisztet a tojássárgájával, az ecettel és annyi langyos, sós, cukros vízzel dagasztjuk be, hogy rétestészta keménységű legyen. Kinyújtjuk, és rákenjük az első adag hájas lisztet. Összehajtogatjuk, egy tállal letakarjuk, 30-40 percig pihentetjük. Újra kinyújtjuk, újabb adag hájas részt teszünk rá, összehajtogatjuk. Újabb pihentetés után még egyszer megismételjük. Harmincpercnyi pihentetés után kockákra vágjuk, megtöltjük lekvárral vagy diókrémmel, összehajtjuk, és forró sütőben megsütjük. Porcukorral meghintjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek