Van egy történetünk

ABCUjlaki Ágnes2007. 03. 16. péntek2007. 03. 16.
Van egy történetünk

Példa nélküli szerződést írtak alá Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában: a sivatagi országban felépül a világ első kihelyezett Louvre-ja - adja hírül a Múlt-Kor internetes portál. Ez az intézmény viselheti majd a híres párizsi múzeum nevét, és bemutatja majd annak kincseit.  A harminc évre szóló szerződés értelmében az Abu-Dzabi Louvre nevet viselő múzeumot Franciaország tervezi és építi fel, arab pénzen, anyagát pedig a Louvre és más francia múzeumok által kölcsönzött művek szolgáltatják majd. Mindennek ellenében az emírség összesen egymilliárd eurót (körülbelül 255 milliárd forintot) fizet a következő három évtizedben. Ebből az összegből csak a Louvre márkanév használata négyszázmillió euróba kerül.
A múzeum kihelyezésének tervét nagy vita előzte meg Franciaországban. A kulturális élet számos képviselője fejezte ki aggodalmát a kultúra "eladása" miatt, illetve azért, hogy esetleg a konzervatív iszlám ország hatósága cenzúrázni fogja a kollekciót. Ezenkívül sokan sérüléstől is féltik a műveket. De a francia kulturális kormányzat megnyugtatta a közvéleményt, hogy teljes garanciát kaptak az arab partnertől. Az intézmény egyetemes múzeum lesz, amely a nyugati kultúra értékeit mutatja majd be.
Abu-Dzabi egyébként hatalmas kulturális terveket dédelget. A 2012-ben megnyíló Louvre csak egyike lesz a Boldogság-szigeten létesülő négy nagy múzeumnak. Itt épül fel az ország nemzeti múzeuma, továbbá a New York-i Guggenheim múzeum ugyancsak kihelyezett fiókja, továbbá egy nagyszabású tengerészeti múzeum. Lesz itt emellett hangversenyterem, előadóközpont. A busás összegekbe kerülő kulturális negyedtől azt várja a gazdag emírség, hogy az ország a világ egyik vezető turisztikai központjává válik.

Ezek is érdekelhetnek