Van egy történetünk

ABCUjlaki Ágnes2007. 03. 09. péntek2007. 03. 09.
Van egy történetünk

Állami gondozásba vehetik egy brit asszony kisfiát, mert többszöri felszólítás ellenére sem tett semmit azért, hogy gyermeke lefogyjon. A most nyolcéves fiú 99 kiló, azaz háromszor annyit nyom, mint kortársai. Connor McCreaddie az Egyesült Királyság északi részén, Wallsendben él édesanyjával és húgával. Fürdeni és öltözködni csak segítséggel tud, s gyakori rosszullétei miatt sokat hiányzik az iskolából. A szociális szolgálat többször is figyelmeztette az anyát: gyermeke életébe kerülhet, ha nem változtat az étkezésén. Az asszony nem mutatott hajlandóságot az étrend megváltoztatására. "Mit tehetek, ha csak a húst meg a sült krumplit szereti?" Elmesélte, hogy egyszer már lelakatolta a hűtőt, de a gyerek kalapáccsal leverte a lakatot, és mindent felfalt, amit csak talált.
Mivel a családban csekély a hajlandóság az együttműködésre, a szociális szolgálat válságmegbeszélést hívott össze, amelyen orvosok, a gyerek iskolaigazgatója, egy rendőrtiszt és két szociális munkás vett részt, valamint a kisfiú anyja és nagyanyja. Első lépésként Connort felvették a bántalmazott gyermekek rendőrségi listájára, és megfenyegették az anyát, hogy ha záros határidőn belül nem kezd fogyni a gyerek, állami gondozásba veszik.
Magyarországon is sürgős segítségre szorul egy 11 éves kislány, aki 117 kilót nyom - adta hírül az egyik napilap. A gyermekét egyedül nevelő anya sem tud megbirkózni a lányka étvágyával, és az orvosok figyelmeztetése ellenére továbbra is édességgel tömi Vivient. Pedig az már beteg is, vérnyomása gyakran eléri a 180-at. Vivienen csak szigorú kórházi kúra segíthet, de anyja kijelentette, nem engedi hetekre kórházba. Nem kizárt, hogy a gyermek életének megmentéséhez itt is hatósági beavatkozásra lesz szükség.
Egyre több az elhízott gyermek a világon. A legtöbb a dagi Amerikában, de Magyarországon is túlsúlyos az iskolások egyharmada, és súlyosan elhízott minden századik. Bárcsak nálunk is annyi pénz jutna az elhízás elleni harcra, mint a sokkal tehetősebb Finnországban! A finnek kiszámították, hogy évente 260 millió euróba kerül a túlzott kövérségből eredő betegségek gyógyítása, ezért megéri a summának legalább egy részét a lefogyasztásra fordítani. Kilónként 400 eurót fordítanak tehát a jelentkezők fogyókúrájának támogatására. Ezt természetesen nem kézhez kapják a fogyni vágyók, hanem programok, gyógykészítmények, korszerű kezelések formájában jutnak hozzá a segítséghez.

Ezek is érdekelhetnek