Receptposta

ABC2007. 05. 11. péntek2007. 05. 11.
Receptposta

Bagi Sándorné Debrecenből küldött szűkszavú leveléből sajnos nem derül ki az általa ajánlott fogás névmagyarázata. A kapros-tejfölös ételt mi szívesen ennénk laskatésztával vagy spagettivel, de galuska is illik hozzá.

Jász hús

Hozzávalók: 2 nagyobbacska csirkemell, 20 dkg császárhús, 1 fej hagyma, 1 doboz gomba, 1 doboz kukorica, 1 pohár tejföl, 1 pohár tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, só.

A kockára vágott császárhús zsírján megpirítjuk a felaprított vöröshagymát. A csirkemellet csíkokra vágva a zsírba tesszük. Fehéredésig kavarjuk, majd kevés vízzel felöntve, letakarva körülbelül 15 percig pároljuk. Leöblítve és leszűrve hozzáadjuk a konzerv gombát és kukoricát. Elkeverjük a lisztet a pirospaprikával, tejföllel, tejszínnel, majd a húsra öntjük. Felforraljuk, egy kevés vágott kaporral és sóval ízesítjük.

A Vidék íze ajánlata:

Hajdú gombóc

Hozzávalók: 8-10 db száraz zsemle, 30 dkg liszt, 3 tojás, 2,5 dl tej, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem zöldje, só.

A lisztet összekeverjük a tojással, ízlés szerint sóval, és kavargatva hozzáöntjük a tejet, majd a kis darabokra szeletelt zsemlekockákat. Mindezt jól összedolgozzuk, és bő fél órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ezután vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, ráöntjük a zsemlés masszát, a kockákat aranyszínűre pirítjuk, majd belevágjuk a petrezselyem zöldjét, és hagyjuk kihűlni. (Ízesebb gombócot kapunk, ha 10-15 dkg apró kockákra szeletelt májat is puhára pirítunk a hagymával.) A masszából mandarin nagyságú gombócokat formázunk, és egyenként olajjal kikent alufóliába csomagoljuk. Lassú tűzön, vízgőz fölött 35-40 percig pároljuk. Amikor kész, kicsomagoljuk a fóliából, és melegen tálaljuk finom mártásokhoz, ragukhoz.

Ezek is érdekelhetnek