Receptposta

ABC2007. 06. 01. péntek2007. 06. 01.
Receptposta

Gárdonyi Georgina Tamásiból küldött levelében - mint oly sokan - nagymamájától tanult kedvenc levesének elkészítését tette közkinccsé.

Gombás raguleves

Hozzávalók: 30 dkg pulykamell, 50 dkg gomba, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, ételízesítő, só, bors, pirospaprika.

A megtisztított, felszeletelt gombát, a felkockázott pulykahúst, a felkarikázott répákat egy kis olajon megpirítjuk, amíg a gomba nagyrészt elfövi a levét. Megszórjuk liszttel, egy kevés pirospaprikával, és vízzel felengedjük. Meghintjük ételízesítővel, őrölt borssal, megsózzuk, beletesszük a vöröshagymát egészben és a felaprított petrezselyem zöldjét. Amikor puhára főtt, tejföllel ízesítjük. Levestésztával tálaljuk.

A Vidék íze ajánlja:

Pikáns csirkesaláta

Hozzávalók: 1 fejes saláta, fél dl étolaj, fél kg csirkemell, szójaolaj, 1 citrom leve, friss koriander, friss menta, 1-2 evőkanál mogyoró, őrölt bors, só.

A fejes salátát alaposan megmosom, szárazra rázom, leveleire szedem, és egy tálra terítem. Felforrósítom az étolajat egy serpenyőben, és a darált csirkemellet állandó keverés mellett párolom, majd megpirítom. Kevés sóval, borssal fűszerezem, mivel a mártásba is kerülnek ezekből az ízesítőkből. Kiveszem a húst, és a tálon lévő salátára halmozom.
A mártáshoz a szójaolajat összekeverem a citromlével, sóval, borssal. Sűrűn kóstolom, mert a citrom és a szója keverékének aránya ízlés kérdése. Ezután ízesítem a friss mentával és korianderrel, ízlés szerint úgy fél-fél csokornyival. Durvára töröm a mogyorót (mely helyettesíthető pisztáciával vagy mandulával), és a csirkesalátára hintem. Végül az egészet meglocsolom a már kész, saját ízlésvilágunkat tükröző fűszeres mártással. Köretnek rizst tálalhatunk, de friss kenyér vagy péksütemény is adható mellé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek